« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
OSIGURAVATELJI UPOZORAVAJU:

Na hrvatskim cestama je 10 posto neregistriranih vozila

Ako ste jedan od 'neregistriranih' vozača bolje vam je da ne napravite kakav udes jer vas prava nesreća čeka tek nakon toga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)
Više o

Hrvatski ured za osiguranje

,

Hrvoje Pauković

,

auto osiguranje

,

neregistrirana vozila

Hrvatskim cestama trenutačno prometuje između osam i deset posto vozila koja nisu registrirana ili nemaju osiguranje, po čemu je Hrvatska među vodećim zemljama u Europi, izjavio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković najavivši pritom pooštravanje mjera protiv vlasnika vozila koja nemaju registraciju i osiguranje, a počinila su štetu u prometu.

Upozorio je da vožnja i posjedovanje neosiguranoga i neregistriranog, a neodjavljenoga motornog vozila vlasniku donosi mnoge prekršajne kazne, a izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti može dovesti do katastrofalnoga 'financijskog udara' na imovinu vlasnika i vozača takvog vozila. Pauković je objasnio da će Hrvatski ured za osiguranje, ako vozač upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, svim oštećenim osobama isplatiti naknadu, ali nakon toga od počinitelja ima pravo tražiti cjelokupnu isplaćenu svotu uvećanu za moguće troškove i kamate. Ili preciznije: "Imamo pravo od vozača vlasnika neosiguranog vozila koje je odgovorno za počinjenu štetu tražiti prodaju kuće kako bi namirio štetu".

U Hrvatskom uredu za osiguranje upozoravaju kako neosigurana vozila ugrožavaju sigurnost te čine nenadoknadivu štetu osigurateljskoj industriji kroz gubitak premija koje na godinu iznose 110 milijuna kuna i isplatu šteta koja takva vozila prouzroče, na ime čega je u zadnjih 15 godina isplaćeno više od 600 milijuna kuna.

Iz Odjela za sigurnost prometa u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi poručili su kako će se za neosigurana vozila koja se zateknu u prometu naplaćivati kazna od 5 do 20 tisuća kuna. Potvrđeno je i da je počela akcija u kojoj će se svim vlasnicima koji u zakonskom roku nisu odjavili vozilo ili koji mjerodavnoj policijskoj upravi nisu vratili registracijske pločice, nakon isteka prometne dozvole, izdavati obvezni prekršajni nalozi kojima će se izricati novčane kazne od 700 kuna za fizičke, te od 5 do 15 tisuća kuna za pravne osobe i obrtnike.

Izvor: Hina

17.07.2009. 14:51:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh