« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BIOETIKA

'Lošinjska izjava' za Hrvatsku bez GMO-a

Hrvatski poljoprivrednici i građani u brojnim istraživanjima izjasnili su se protiv GMO-a, a protiv GMO-a je i 18 hrvatskih županija.

(Corbis)
Više o

GMO

,

Svjetski dan zaštite okoliša

,

Marijan Jošt

,

Ante Čović

,

Valerije Vrček

,

Lošinjska izjava

,

Hrvatska bez GMO-a

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša danas je predstavljena 'Lošinjska izjava - za Hrvatsku bez GMO-a'. Njome se sudionici Lošinjskih dana bioetike zauzimaju da se ostvare zaključci saborskog Odbora za zaštitu okoliša o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO).

'Lošinjsku izjavu - za Hrvatsku bez GMO-a' predstavili su predsjednik Organizacijskog odbora Lošinjskih dana bioetike Ante Čović te genetičar Marijan Jošt i biokemičar Valerije Vrček.

U izjavi se navodi i da je u Zakon o GMO-u potrebno unijeti "odredbu o načelu opreza po kojoj se na temelju znanstvenih indicija o štetnosti može zabraniti upotreba GMO-a". Navodi se i potreba za hitnim osiguranjem javnosti rada Vijeća za GMO, koje je imenovala Vlada te ističe da nije moguć suživot konvencionalne i ekološke poljoprivrede s GM-usjevima. Navodi se da je i dalje potrebno proglašavati županije slobodne od GMO-a "do pune pokrivenosti hrvatskog teritorija" te ih uključivati u mrežu europskih regija slobodnih od GMO-a.

Saborski Odbor za zaštitu okoliša jednoglasno se očitovao da želi Hrvatsku slobodnu od GMO-a i da se razvoj Hrvatske temelji na ekološkoj poljoprivredi i turizmu. Vlada je u svoj program uvrstila dio koalicijskog sporazuma koji se odnosi na orijentaciju Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO-a. 18 hrvatskih županija ne želi genetski modificirane organizme i želi Hrvatsku slobodnu od GMO-a, a poljoprivrednici i ostali građani u mnogim istraživanjima izjasnili su se protiv GMO-a.

Zaključci saborskog Odbora podrazumijevaju zabranu puštanja genetski modificiranih organizama u okoliš, zabranu sjetve GM-sjemena i za pokuse te obvezatno javno deklariranje proizvoda na tržištu koji sadržavaju GMO bez obzira na postotak onečišćenja. Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir istaknula je da na izmjenama i dopunama Zakona o GMO-u radi Ministarstvo kulture i trenutačno se usklađuje među ministarstvima.

Izvor: Hina

04.06.2009. 20:42:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh