« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
CRVENI I CRNI

Ivan Miklenić ponovno o Jugoslaviji i Jugosferi

Urednik ''Glasa koncila'' piše kako arhitektima jugoslavenske države taj projekt ne izlazi iz glave i komentira članak o Jugosferi britanskog novinara Tima Judaha

ivan miklenić glas koncila
ivan miklenić glas koncila (Danijel Soldo/Cropix)
Više o

Glas Koncila

,

jugosfera

,

Ivan Miklenić

,

jugoslavija

Katolički tjednik "Glas koncila" u komentaru najnovijeg broja piše da arhitektima jugoslavenske države, kako prve tako i druge, bez obzira na povijesni fijasko tog projekta, prolivenu krv, razaranja i trpljenja, taj projekt ne izlazi iz glave već za njih ostaje aktualan te ga perfidnim sredstvima svakako žele što je moguće prije ponovno ostvariti.

Povod komentaru "Jugosfera" glavnog urednika tjednika Ivana Miklenića su tekstovi o "jugosferi" nedavno objavljeni u jednome hrvatskom tjedniku britanskog novinara Tima Judaha koji je taj pojam lansirao prije godinu dana.

>> Miklenić opet napada

"Padom komunističkih režima raspalo se više saveznih i višenarodnih država kao što su Čehoslovačka i Sovjetski Savez, no danas ni jedan britanski novinar ne piše o čehoslovačkoj sferi ili o sovjetskoj sferi", tvrdi se u komentaru te napominje kako je sasvim sigurno da je sve elemente koje taj novinar u svojem tekstu ističe kao pokazatelje koje je on označio "jugosferičnim" moguće zapaziti i u današnjoj Češkoj i Slovačkoj, odnosno u zemljama bivšega Sovjetskog Saveza, uključujući i baltičke zemlje, no to nije nikome povod za projekt obnove bivših saveznih država, pa zato to nije ni novinarska tema.

Pitamo se samo kako to netko određuje, pa tako i Ivan Miklenić, što smije, a što ne smije biti novinarska tema...

>> Jugosfera umjesto Jugoslavije

Miklenić nadalje smatra kako je posebno opako pojedine projekte koji su posljedica političke odluke - u doba kad je politika izloženija stranim utjecajima negoli ikada u povijesti - uzimati kao "jugosferične" elemente nikle spontano, odozdo bez ikakva tajnog plana ili projekta.

Upozoravajući kako je očito riječ "o rafiniranom programatskom uratku" sa sasvim jasnim ciljem pospješivanja ponovnog povezivanja u još javnosti nepoznati oblik zajedništva, Miklenić smatra kako su na to morali reagirati svi državotvorni političari, no javnost nije doznala ni za koju relevantnu, primjerenu reakciju. Još jednom se pokazalo, kako se navodi u zaključku komentara, da je hrvatska samosvijest i državotvornost pogažena u korist sluganstva. (hina/metro-portal)

25.08.2010. 15:24:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh