« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DARINKO KOSOR:

Vladu kontroliraju HDZ i HSS

VIDEO - Predsjednik HSLS-a, donedavno dio vladajuće koalicije, kaže da je rebalansom proračuna kapitulirao program gospodarskog oporavka

hsls darinko kosor
hsls darinko kosor (Biljana Gaurina/Cropix/Infopunkt)
Više o

HSLS

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Darinko Kosor

,

rebalans proračuna

,

program gospodarskog oporavka

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izrazio je razočaranje prijedlogom rebalansa državnog proračuna, rekavši kako je njime postalo jasno da premijerka Jadranka Kosor više ne vodi vladu, već vladu u strateškim odlukama kontroliraju dvije stranke - HDZ i HSS.

Predloženi je proračun, kako je rekao na konferenciji za novinare, rezultat uskih parcijalnih interesa dviju stranka i kao takav je najgore moguće rješenje za Hrvatsku, njezine građane, te buduće generacije i buduće vlade.

"S jučerašnjim danom program gospodarskog oporavka Hrvatske je kapitulirao" poručio je Kosor, dodajući kako bi ga "bilo sram da je prekjučer bio na toj koordinaciji, jer ne bi izišao na glavna, nego na sporedna vrata". Po njegovu mišljenju, trebalo je hrabro zahvatiti socijalne naknade i to po imovinskom, a ne po dohodovnom cenzusu. Desetine tisuća ljudi, po njegovim tvrdnjama, imaju vrijedne nekretnine, a primaju socijalne naknade.

Smatra i da je trebalo zahvatiti i u područje subvencija i poticaja. "U tom smislu otvaram pitanje HŽ-a, jer takav način subvencioniranja je nepotreban i neodrživ za proračun", rekao je Kosor.

Umjesto da se išlo na smanjenje poticaja u poljoprivredi, kaže Kosor, išlo se na daljnje povećanje za 600 milijuna kuna, što je pogodovanje koalicijskom partneru HSS-u za buduću izbornu koaliciju.

Po njegovom mišljenju rezovi su trebali biti i u broju zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, a trebalo se ići i na smanjenje stavke kapitalnih rashoda, odnosno kapitalnih investicija, kao što je priprema izgradnje Pelješkog mosta i Podravskog ipsilona koje, tvrdi Kosor, u ovom trenutku ne treba raditi.

Da bi se došlo do povećanja prihodovne strane potrebno je poticati proizvodne djelatnosti i direktne investicije u Hrvatsku, a do toga neće doći ukoliko ne dođe do smanjenja poreza i doprinosa, rekao je Kosor.

Po mišljenju predsjednika HSLS-ovog Odbora za gospodarstvo Josipa Budimira, spremnost na odricanja postojala je i kod socijalnih partnera i kod raznih društvenih skupina, no kako je kazao, očito da je najmanje spremnosti za odricanja i povlačenje nepopularnih mjera bilo u Vladi. (hina/metro-portal)

25.08.2010. 13:55:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tomo
    25.08.2010. 14:50
    HDZ i HSS kontroliraju vladu!?! Tko bi rekao!!!

    Bistar momak, ovaj Kosor. Skoro ko rođaka mu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh