Ekosfera nema prethodne stranice
EHHH...

Baterije su sve češći uzrok požara

objavljeno prije 14 sati i 45 minuta

Požari u kamionima za odvoz otpada i na odlagalištima porasli su više od 70 posto nakon 2022. godine i procjenjuje se ih je u 2023. bilo 1.200, prema studiji tvrtke Material… više »

EKO

Beneath the Surface: The Fight for Corals

objavljeno prije 1 dan i 14 sati

Red Sea Global je razvojni tim koji brine o destinacijama regenerativnog turizma Crvenog mora i AMAALE-e. Cilj im je pokazati kako je očuvanje životne sredine ključno za razvoj turizma.… više »

COOL

Molekula koja upija stakleničke plinove

objavljeno prije 2 dana i 5 sati

"Kavez svih kaveza" je način na koji su znanstvenici opisali novu vrstu poroznog materijala, jedinstvenog po svojoj molekularnoj strukturi, koji bi se mogao koristiti za zadržavanje ugljičnog… više »

STVARNO?

Zelena tranzicija pokreće gradove

objavljeno prije 2 dana i 8 sati

"Vrijednosti za koje se ovdje zalažemo pobijedit će kad tad" zaključio je gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević na panelu o Urbanim strategijama za klimatsku… više »

OSVRT

Počela je (r)evolucija mesa!

objavljeno prije 2 dana i 9 sati

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful Place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održali su promociju vodiča „(R)evolucija mesa". Vodič su… više »

COOL

Evolucijski ples vodenih muha za očuvanje voda

objavljeno prije 2 dana i 14 sati

Iako maleni, kukci imaju golemu važnost za dobrobit našeg planeta. Oni oprašuju biljke, recikliraju hranjive tvari i čine okosnicu mnogih hranidbenih lanaca, bitnih za… više »

UPS!

Što radi toplinske udare u Kini?

objavljeno prije 3 dana i 14 sati

Tim oceanografa i planetarnih znanstvenika na Sveučilištu Ocean u Kini, radeći s nekoliko kolega iz SAD-a i jednim iz Njemačke, otkrio je putem računalnog modeliranja da bi nedavni… više »

SPAŠENI!

25 pasa i majmuna spašeno od jezivih pokusa!

objavljeno prije 4 dana i 14 sati

Talijanska organizacija LAV (Lega Anti Vivisezione), članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) čija je članica i udruga Prijatelji životinja, izvijestila je da se… više »

GROZNO

Okrutnost prema konjima blizu Zagreba

objavljeno prije 5 dana i 14 sati

Udaranje konja bičem, ožiljci na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala, samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili aktivisti udruge Prijatelji životinja na… više »

UPS

Jaz u planovima za skladištenje CO2

objavljeno prije 6 dana i 11 sati

Ako se nacionalni planovi za uklanjanje CO2 iz atmosfere u potpunosti ispune i prema trenutno postojećim planovima, to i dalje neće biti dovoljno za ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5… više »

SAVJETI

Svjetski dan kretanja je u petak...

objavljeno prije 6 dana i 14 sati

U petak, 10. svibnja obilježava se Svjetski dan kretanja. To je dan kojeg je 2002. godine proglasila Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem promicanja važnosti fizičke aktivnosti za zdrav… više »

HR

Utopija neke bolje poljoprivrede

objavljeno prije 7 dana i 14 sati

Lebdeće pahulje biljnog sjemena odsvukud se kovitlaju zrakom nad skvotom Postaja dok se okupljamo za početak radionice o permakulturi. Dva su kolegija danas na rasporedu: povišena… više »

TUŽNO

Vransko jezero umire

objavljeno prije 8 dana i 9 sati

"Istraživanje virusa i klimatskih promjena je nešto relativno novo", kaže Orlić pa dodaje:  "Znali smo da arhebakterije stvaraju metan, dok druga vrsta, prave bakterije,… više »

STVARNO?

Trenutna transformacija Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 8 dana i 14 sati

U tijeku je peto veliko izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena u Australiji. Trenutno doživljava najgori događaj masovnog izbjeljivanja dosad, a za to je krivo zagrijavanje oceana uzrokovano… više »

DA?

U tijeku je (r)evolucija mesa

objavljeno prije 10 dana i 11 sati

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa", korisnog za… više »

skrolaj na vrh