« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
KAZALIŠTE

Veliki povratak Verdijeva 'Nabucca' na pozornicu zagrebačkog HNK-a

Prva operna premijera nove kazališne sezone Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu je 'Nabucco' Giuseppe Verdija, a izvedena je 28. listopada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HNK

,

premijera

,

plinovod Nabucco

Novim uprizorenjem opere 'Nabucco' na sceni zagrebačke Opere, gotovo četrdeset godina od posljednjega premijernog izvođenja, ravnat će Pier Giorgio Morandi, dok će predstavu režirati Giancarlo del Monaco. 

Ovom je operom počela moja karijera, izjavio je Giuseppe Verdi svojem izdavaču Giuliju Ricourdiju osjetivši kako će to djelo biti prekretnica koja će ga proslaviti. I danas, 180 godina poslije praizvedbe, Nabucco se smatra kanonskim naslovom u kojemu publika diljem svijeta iznova uživa. Predstava je to kojom se odgajaju nove generacije slušatelja, umjetnika i zaljubljenika opere.

Nadamo se da ćemo sve zadovoljstvo koje smo osjetili pri stvaranju ovoga velikog projekta uspjeti prenijeti na našu publiku. Voljeli bismo da Nabucco ostane dugovječnom stavkom repertoara naše najveće i središnje kazališne kuće - Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, rekla je Željka Barišić Pulig, v.d. ravnateljice Opere HNK u Zagrebu.
Nabucco je bio moja prva mladenačka verdijevska ljubav. Volio sam i još uvijek volim ovu operu zbog energije kojom je Giuseppe Verdi obogatio sve koji sudjeluju u njezinoj  izvedbi, pogotovo orkestar na kraju prelijepe Simfonije, kazao je maestro Pier Giorgio Morandi dodajući kako Nabucco od pjevača zahtjeva visoke vokalne kvalitete.
Primjerice, baritonska uloga Nabucca (Kiril Manolov, Ljubomir Puškarić) iziskuje pun glas izražena osjećaja za legato i velikom glasovnom ekspresivnošću. Sopranska uloga Abigaille (Kristina Kolar, Gabrielle Mouhlen) puna je vokalne agilnosti, no, istodobno i lirskih dijelova. Ona je lik snažna karaktera i jake osobnosti. Uloga Zaccarije (Luciano Batinić, Ivica Čikeš), zapravo je prethodnica velikih Verdijevih basovskih rola, za koju je neophodna tamna boja glasa, koji je lijep i ujednačen. 

Slijede izvedbe 31. listopada te 2., 4., 7. studenoga.
Online ulaznice

30.10.2022. 17:38:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh