« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JUPI!

Velika guza i široki bokovi su zdravi!

Žene napokon mogu odahnuti - znanstvenici su potvrdili da je višak masnoće na bedrima, bokovima i stražnjici zapravo dobar za zdravlje

(Dreamstime)
Više o

stražnjica

,

debljanje

,

kilogrami

,

bokovi

,

bedra

,

guza

,

masnoća

,

citokin

Stručnjaci s britanskog Sveučilišta Oxford donose dobre vijesti za sve žene (a vjerujemo i muškarce) - višak kilograma i masti na ženskim bokovima i stražnjici dobar je za zdravlje! Masnoća na bokovima briše štetne masne kiseline i sadrži anti-upalna sredstva koja sprečavaju začepljenje arterija, prenosi BBC.

Veće stražnjice također su poželjnije od viška masnoće oko struka koja ne pruža takvu zaštitu, kažu znanstvenici u International Journal of Obesity.

Premalo masti na bokovima i bedrima može dovesti do ozbiljnih metaboličkih promjena, a ova saznanja mogla bi potaknuti liječnike da počnu distribuirati masno tkivo prema bokovima kako bi se dobila zaštita od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Pokazalo se da se masnoća oko bedara i bokova teže premješta nego masnoća oko struka, što je poželjno. Naime, kad se masnoća prebrzo razbija, ispušta mnogo citokina koji pak aktiviraju upalu. Citokini su povezani s kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom.

Voditelj studije, dr. Konstantinos Manolopoulos kaže da je ''važno gdje se masnoća skuplja, a masnoća oko bokova i bedara je dobra''.

''U idealnom svijetu, više masnoće oko bedara je dobra stvar, sve dok trbuh ostaje mršav. Nažalost, najčešće to ide jedno s drugim'', kaže Manolopoulos.

Ako imate previše kilograma ili povećan obujam struka, važno je da unesete promjene u vašu prehranu i životni stil općenito, a sve to kako biste smanjili rizik od mnogih bolesti.

12.01.2010. 13:50:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dalla
    28.02.2012. 13:58
    Osim toga,privlačni su muškarcima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh