Vegetarijanska prehrana ključ je dugog života
Smanjena konzumacija proteina iz ribe i mesa mogla bi usporiti starenje te povećati životni vijek, sugerira nova studija
Znanstvenici su dugo pretpostavljali da prehrana s manje kalorija, otprilike 60 posto ispod normalnih potreba, može produžiti život. No tim britanskih znanstvenika nedavno je otkrio kako se taj efekt može postići samo smanjenjem unosa određene vrste proteina, a ne cjelokupnog broja kalorija.
Dr. Matthev Piper s Instituta za zdrav život pri Londonskom sveučilištu, tvrdi kako bi vegetarijanska prehrana mogla biti način da se to postigne. Istraživanja na životinjama koja su uključivala majmune pokazala su da reduciranje unosa određene hrane može poboljšati zdravlje i produžiti životni vijek.
Istraživači su otkrili da smanjenje kalorija za 30 posto može smanjiti rizik od razvijanja srčanih bolesti ili raka za 50 posto, a povećati životni vijek za skoro trećinu. No u nekoliko eksperimenata na voćnim mušicama, otkriveno je da jednostavno variranje kombinacije aminokiselina u prehrani utječe na dugovječnost.
Premda se mušice i ljudi razlikuju, istraživači smatraju kako se efekti mogu primijeniti na velik broj različitih vrsta uključujući i ljude. ˝Nije tako jednostavno da možemo reći jedite manje lješnjaka ili jedite više lješnjaka i živjet ćete duže. Radi se o pravoj ravnoteži unosa proteina˝, objašnjava dr. Piper.
˝Ovo istraživanje je provedeno na mušicama, no slični rezultati pokazali su se i na miševima. Ako se isti efekti pronađu i kod ljudi poruka bi mogla biti da se izbjegava visoki unos određenih aminokiselina˝, dodaje dr. Piper.
Novi komentar