« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
nije valjda

Dječje dude uzrokuju ovisnost o cigaretama?

Dugotrajno korištenje dude može uzrokovati velike probleme u govoru djeteta, ali i utjecati na način rješavanja problema u kasnijoj dobi

(Dreamstime)
Više o

cigarete

,

govor

,

duda za bebe

,

duda štetnost

,

djeca zdravlje

,

Dana Kutálková

Već je poznato da dugotrajno i često korištenje dječjih dudica kao posljedicu može imati deformaciju desni i zagriza. Nedavno su znanstvenici došli i do zaključka da djeca koja dudu koriste više od tri godine imaju veću mogućnost razvoja problema s govorom od djece koja nisu koristila dudu. Zaključili su to autori američko-čileanskog istraživanja sa Sveučilišta u Washingtonu i Rehabilitacion Club de Leones Cruz de Sur, a studija je objavljena u časopisu BMC Paediatrics.

Povezanost duda s razvojem govora potvrđuje i Dana Kutálková, češka stručnjakinja za logopediju.

Kako prenosi češki list Dnes, dr. Kutálková kaže da se u djece koja dugo i često upotrebljavaju dudu može deformirati čeljust, a na kraju i zagriz.

''Mekana kost se zbog stalnog pritiska dude predaje, i to posebno ako duda nema pravilan oblik. Sve to može prouzročiti i probleme s izgovorom i šuštanje'', objašnjava Kutálková.

Osim toga, dugotrajna upotreba dude može utjecati i na nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja. Doktorica upozorava i na još jedan problem:

''Duda se često upotrebljava kao sredstvo kojim se dijete želi utišati ili potpuno ušutjeti, dakle postaje sredstvo rješavanja različitih emocija i sitnih kriza djeteta. Dakako da to u kasnijoj dobi može dovesti do navike rješavanja problema na sličan način, na primjer, cigaretama.''

Pored umjerenog korištenja dude, za pravilan razvoj govora ključna je uloga roditelja ili drugih bliskih osoba. Zato logopedi preporučaju da se djetetu od najranije dobi govori često i na razumljiv način, sa što manje tepanja.

''Osim toga, važan je osjećaj sigurnosti u obitelji, kao i dostupnost razgovora s odraslima i vršnjacima'', dodaje dr. Kutálková.

Ako roditelji primijete probleme u govoru svog djeteta, najbolje je odmah posjetiti logopeda.

02.12.2009. 18:32:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh