« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Povećani rizik

Najopasnije je pušenje odmah nakon buđenja

Pušači koji zapale odmah nakon buđenja unose veći nivo nikotina od onih koji malo pričekaju, bez obzira na broj cigareta koji popuše

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

pušenje

,

rak pluća

,

nikotin

,

kotinin

Američki znanstvenici mjerili su nivo kotinina, nusprodukta nikotina koji reflektira rizik od razvijanja raka pluća. Otkrili su da čekanje da se zapali nakon doručka smanjuje količinu ove kemikalije. Studija također sugerira da će pušači koji zapale čim se probude trebati uložiti i veći napor da odustanu od ove loše navike.

Razlozi za različite nivoe ovog spoja nisu sasvim jasni, no smatra se da su odraz intenzivnijeg pušenja među onima kojima je cigareta prva stvar poslije buđenja. U studiju je uključeno 250 pušača koji su svaki dan pušili. Među onima koji su svaki dan pušili 20 cigareta, nivo kotinina varirao je dramatično - najviši nivo bio je 75 puta veći od najnižeg.

Najveći nivo zamijećen je kod ljudi koji zapale cigaretu u periodu od 30 minuta nakon buđenja. ˝Takvima će trebati mnogo više vremena da prestanu pušiti. No nisu svi pušači isti. Pristup odvikavanju može varirati od individualnih navika poput intenziteta i frekvencije uvlačenja, želje i psiholoških simptoma˝, navodi voditelj studije Joshua Muscat.

03.12.2009. 14:49:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh