Veganski recepti za ljepši Uskrs
Veganski uskršnji recepti su slasni, zdravi i nadasve održivi, tako da toplo preporučujemo da isprobate neke od njih za ovaj Uskrs
Povrtna jaja
Sastojci: za žuti dio: 1 - 2 mrkve, 1-2 žlice škrobnog brašna ili agar agar, 1 žličica biljnog margarina, dva prstohvata soli, 1,5 dl vode; za bijeli dio: 1 šalica prosa, 200 g cvjetače (brokula/peršin/celer), 3,5 šalice vode, 100 g svježeg tofua, muškatni oraščić, 1 žlica biljnog margarina, 3-4 prstohvata soli
Priprema: Mrkvu narezati na kolute te je kuhati sa sredstvom za želiranje, solju i malo vode. Kada omekša, izmiksati i smjesi dodati margarin. Od mlake smjese od mrkve oblikovati male kuglice. Kuhati proso s cvjetačom 25 minuta na laganoj vatri (nakon što zakuha). Dodati margarin, začine i miksani tofu. Dok je toplo, od dobivene smjese napraviti više ovalnih ploški. U svaku staviti jednu kuglicu napravljenu od želatinizirane mrkve te je omotati bijelom smjesom i oblikovati u formu jaja. Poslužiti na listovima zelene salate, uz umak od hrena.
Pečenka
Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg sejtana, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira
Priprema: Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
Pašticada od sejtana
Sastojci: 200 g sejtana, 100 g suhih šljiva, 50 g suhih marelica, 200 g sjeckanih pelata, 2 dl umaka od rajčice, 1 poriluk, vlasac, origano, bosiljak, kurkuma, sol, ulje za prženje
Priprema: Sejtan izrezati na kockice i popržiti. Suho voće preliti vodom i kuhati dok ne ostane 1/4 vode. Samljeti štapnim mikserom. U drugoj posudi zagrijati maslinovo ulje, popržiti poriluk, dodati pelate i umak od rajčice te mljeveno voće i začine. Pustiti da se malo kuha i na kraju dodati prženi sejtan. Gotovu pašticadu preliti preko kuhane tjestenine.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar