« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
MMMM

Slatki veganski recepti za Uskrs

Veganski kolači su i inače odlični, a to se naročito pokazuje tijekom Uskrsnih blagdana s ova tri recepta koje smo vam donijeli

Slasne buhtle
Slasne buhtle (Prijatelji životinja)
Više o

Uskrs

,

vegani

,

recept za pincu

,

slatki recepti

,

recept za buhtle

Pinca

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 40 g svježeg kvasca, 200 g margarina, 220 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, pola žličice kurkume, 5 dl sojinog mlijeka, korica 1 naranče, 1 čašica ruma, pola šalice grožđica, 3 žlice jabučnog sirupa

Priprema: U zdjelici izmrviti kvasac, dodati pola žličice šećera i 1 dl mlakog sojinog mlijeka. Ostaviti na toplome 15-ak minuta da se diže i zapjeni. Prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu, narančinu koru. U to dodati kvasac, otopljeni margarin i ostatak toplog mlijeka. Smjesu dobro izmijesiti sve dok površina ne postane glatka. Tijesto zatim prebaciti u pobrašnjenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći. Grožđice staviti da omekšaju u malo posoljene vode. Nakon dizanja, u tijesto dodati ocijeđene grožđice, razdijeliti ga na tri jednaka dijela i oblikovati kugle. Svaki komad posebno staviti na papir za pečenje i ponovno ostaviti dizati. Nakon nekoliko sati na svakoj lopti tijesta napraviti tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 45 minuta. Kad je gotovo, još vruće preliti jabučnim sirupom.

Integralna pletenica s kaduljom i sjemenkama

Sastojci: 400 g integralnog pšeničnog brašna, 400 g glatkog brašna tip 550, 2 žličice morske soli, 2 vrećice kvasca, 1 žličica šećera, malo manje od 4 dl tople vode, maslinovo ulje, 15-tak listića kadulje, sjemenke suncokreta, lana i sezama

Priprema: Kvasac, šećer i decilitar tople vode pomiješati i pričekati da se kvasac podigne. Integralno brašno usuti u zdjelu u kojoj ćete raditi kruh. Dodati dignuti kvas, 3-4 žlice maslinova ulja, nasjeckane listiće kadulje, sjemenke suncokreta, lana, sezama te možda još decilitar tople vode. Tijesto zamijesiti i pritom paziti da ne bude tvrdo, već mekano i lagano ljepljivo. Ostaviti da se diže jedan sat, poklopljeno alu-folijom i zamotano u krpu. Nakon toga dodati bijelo brašno i malo manje od dva decilitra tople vode. Tijesto dobro izraditi rukama, pa ga opet pokriti i ostaviti da se diže. Nakon pola sata do sat vremena, ovisno o tome koliko se tijesto dignulo, premijesiti ga i podijeliti na tri dijela. Spojiti ih na jednom kraju i plesti kao pletenicu. Pletenicu staviti u pleh, premazati je po vrhu maslinovim uljem, posuti sjemenkama i još pokojim listićem kadulje u komadu. Peći u pećnici na 180°C s ventilatorom (odnosno na 200°C, bez ventilatora) otprilike 45 minuta i još 15 minuta na 150°C.

Buhtle

Sastojci: 50 g glatkoga brašna, 1 dl ulja, 1 žlica soli, 1 žlica šećera, 2-3 dl sojinog mlijeka, limunova korica, 1 svježi kvasac, malo sojinog mlijeka, 2 žličice šećera; pekmez, šećer u prahu

Priprema: U šalicu staviti 2 žličice šećera, izmrviti kvasac, preliti toplim mlijekom i ostaviti da se diže na toplome mjestu. Umiješati dobivenu smjesu u brašno. Dodati sol, šećer, ulje, limunovu koricu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Kad se tijesto udvostruči, razvaljati ga u pravokutnik iz kojega se režu mali pravokutnici. Na svaki staviti žličicu gustog pekmeza i zaviti u buhtlu. Pritom dobro pritisnuti krajeve da se ne otvori prilikom pečenja i složiti u nauljeni lim. Pustiti da se diže još oko 30 minuta. Peći 30 minuta na 200°C. Kad se ohladi, posuti šećerom u prahu.

09.04.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.04.2020. 10:06
    sirnice obozavam mljac
  2. avatar
    Cranberry
    10.04.2020. 11:25
    Što su sirnice? :)
  3. avatar
    armando
    10.04.2020. 11:29
    sirnice --pince haha
  4. avatar
    Cranberry
    10.04.2020. 11:45
    aaaaa da! :)))))
  5. avatar
    armando
    10.04.2020. 12:07
    hahaha da tako se kod nas zove
  6. avatar
    Cranberry
    10.04.2020. 17:06
    Haha nisam ni pincu nikad radila
  7. avatar
    armando
    10.04.2020. 18:38
    probaj bas je odlicna
  8. avatar
    Cranberry
    12.04.2020. 10:33
    Vidjet ću možda nagodinu
  9. avatar
    armando
    12.04.2020. 10:36
    haha cmokkkkkkk
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh