« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
UČINKOVITO

VB6 dijeta je sve popularnija

VB6 dijeta je jedna od varijacija fleksitarijanske dijete u kojoj do 18 sati jedete samo namirnice biljnog podrijetla, a nakon toga možete jesti sve što želite

Doručak i ručak su veganski
Doručak i ručak su veganski (Arhiva)
Više o

dijeta

,

fleksitarijanci

,

najbolja dijeta

,

skidanje kilograma

,

VB6 dijeta

,

biljne namirnice

VB6 dijeta ovladala je svijetom, a poznamo je i kao dijetu Marka Bittmana, poznatog kolumnista uglednih novina i časopisa i autora brojnih kuharica. Bittman je dijetu osmislio sam nakon što je morao sniziti razine šećera i kolesterola u krvi, pa se oduševljen rezultatima bacio na razrade jelovnika. 

VB6 zapravo znači Vegan Before 6 i ima vrlo jednostavan postulat - do 18 sati jedu se isključivo biljne namirnice, a nakon toga slobodno možete baciti steak na roštilj ili pojesti komad torte, što podsjeća na jelovnik fleksitarijanaca

No, ipak postoje neka dodatna pravila ovom osnovnom - da su doručak i ručak veganski. Do 18 sati neograničeno se može jesti voće, povrće i začini, osim nekoliko namirnica: avokado, cjelovite žitarice, krumpir, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, suho voće i ulja mora biti u minimalnim količinama. 

Nakon 18 sati na jelovnik stiže meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, plodovi mora i riba, ograničene količine ugljikohidrata tipa pizze ili tjestenine, male količine slatkog, dok bi brzu i procesiranu hranu trebalo potpuno izbjegavati.

Bittman preporučuje da se hrana jede u izvornom obliku i da se priprema isključivo kod kuće, kako bi imali potpunu kontrolu nad time što jedete.

Dijete bi se trebalo pridržavati četiri tjedna nakon kojih biste mogli smršavjeti možda čak i kao Bittman, cijeli 16 kilograma, no naravno da autor preporučuje kao najzdraviju varijantu promjenu životnog stila i usvajanje VB6 dijete kao redovitog načina prehrane.

Zašto bi ova dijeta trebala biti učinkovita? Biljne su namirnice siromašte kalorijama i mastima, a pune su vlakana, minerala i vitamina. Kako je dijeta prilično fleksibilna, ne biste trebali imati problema osmisliti jelovnik koji će zadovoljiti vaše potrebe.

22.05.2014. 11:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh