« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DUNBAROV BROJ

Vaš mozak ne može podnijeti više od 150 Facebook prijatelja

Veličina našeg korteksa ograničava nas u našem društvenom krugu, dakle imati nekoliko stotina prijatelja nije moguće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

Facebook

,

mozak

,

prijatelji

,

društvena mreža

,

Dunbarov broj

,

Robin Dunbar

,

korteks

Iako mnogi korisnici globalno popularnog Facebooka imaju i nekoliko stotina, pa čak i nekoliko tisuća prijatelja na toj društvenoj mreži, stručnjaci kažu da u stvarnom životu ne možemo zapamtiti više od 150 ljudi.

Robin Dunbar, profesor evolucijske antropologije na Oxfordu prisjetio se teorije koju je razvio još 90-ih godina, a koja je postala poznata kao 'Dunbarov broj'. Ova teorija kaže da nas veličina našeg korteksa (dijela mozga koji koristimo za svjesne misli i jezik) ograničava u upravljanju društvenog kruga na oko 150 prijatelja, bez obzira koliko smo društveni.

Sada je tu teoriju primijenio na popularne društvene mreže i tvrdi da efekt Facebooka nikako ne može utjecati na to da se taj krug prijatelja proširi. Kako kaže, zanimljivo je da neki imaju 1.500 prijatelja, ali kad zapravo bolje pogledate, i oni su u kontaktu samo s oko 150 ljudi, prenosi Timesonline.

''Ljudi očito vole slavu koju dobiju time što imaju stotine prijatelja, ali u stvarnosti krug njihovih prijatelja nije ništa veći. Ipak, postoji velika razlika u spolovima... djevojke mnogo bolje održavaju kontakt samo razgovarajući s nekim. Dečki pak moraju zajedno sudjelovati u nekim fizičkim aktivnostima'', zaključuje prof. Dunbar.

24.01.2010. 16:46:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh