« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TRAŽITE ZLATNU SREDINU

Uzalud jedete puno zdrave hrane ako i dalje jedete nezdravu

Problemi s debljinom mogu se javiti od ranih godina života zato reagirajte na vrijeme

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

pretilost

,

debljina

,

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

Američki stručnjaci za dječju endokrinologiju i dijabetes tvrde da roditelji katkada djeci dopuštaju da jedu previše zdrave hrane misleći da time izbjegavaju opasnosti. Dr. Teresa Quattrin s Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu Buffalo kaže da roditelji koji misle kako je za njihovu djecu dobro da pojedu, na primjer, čitavo pakovanje jagoda, puno griješe.

Činjenica je da se i dalje hranimo nezdravo - jedemo previše nezdrave hrane s visokom kalorijskom vrijednošću. „Previše zdrave hrane također može doprinijeti problemu. Višak kalorija, zajedno s neznatnom tjelesnom aktivnošću vodi pretilosti - naročito kod ljudi koji imaju predispozicije za to ili kod djece čiji su roditelji pretili", navela je Quattrin u  priopćenju na službenim stranicama spomenutog sveučilišta.

Drugim riječima, to što jedete puno zdrave hrane nema pozitivnog učinka ako i dalje jedete puno nezdrave hrane i malo se krećete. kao i uvijek, ključ je u umjerenosti.

Evo što ona savjetuje roditeljima:

  • Educirajte se; saznajte koji je indeks vaše tjelesne mase i tjelesne mase djece
  • Shvatite da djeca koja možda ne izgledaju pretjerano debelo i dalje mogu biti pretila
  • Postanite dobri uzori. Ako je vaš frižider pun nezdrave hrane umjesto voća i povrća djeca će odrasti misleći da je to pravi način prehrane.
  • Pronađite što više načina da budete aktivni (na primjer, parkirajte dalje od ulaza u supermarket).

Nažalost, djeca koja su pretila vrlo vjerojatno će taj problem imati i u zrelijim godinama. Roditelji koji su pretili u 80 posto slučajeva imaju djecu koja su pretila, navodi Quattrin, a pretilost sa sobom nosi brojne probleme - bol u koljenima. Leđima, visok krvni tak, kardiovaskularni problemi...

Osim toga, pretila i debela djeca imaju manjak samopouzdanja i često teško sklapaju prijateljstva. Zato ne zaboravite da problemi s debljinom mogu početi od malih nogu. Zaustavite ih na vrijeme, savjetuje doktorica. Mijenjanje navika je borba, ali svakako se isplati.

18.12.2010. 08:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh