« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Uspomene na oca kao sklonište od vremena u kojem živimo

Mirko Kovač i Filip David gostovali su u Profil Megastoreu
Mirko Kovač i Filip David gostovali su u Profil Megastoreu
Više o

zagrebački sajam knjiga

,

Profil Megastore

,

Mirko Kovač

,

Filip David

,

‘Grad u zrcalu’

,

Žarko Paić

U sklopu 5. zagrebačkog sajma knjiga (ZSK), u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore u ponedjeljak je predstavljena knjiga književnika Mirka Kovača ‘Grad u zrcalu’.

Srpski pisac Filip David naglasio je da je ‘Grad u zrcalu’ značajna i velika knjiga pisca čije djelo cijene i oni koji ga, kako je kazao, ‘ne vole iz političkih razloga’. Jer, parafrazirao je David riječi francuskoga književnika Andre Gidea, ‘knjige su značajnije od bilo kakve kritike o njima’.

Podsjetivši kako i sam autor tvrdi da je ‘Grad u zrcalu’ priča o strasti, ljubavi i smrti ispripovijedana kroz jednu obitelj, David je naglasio da je ta knjiga i autobiografija, ali i fikcija, bez obzira na to što polazi od činjenica.

KorekcijaKovač je priznao da je ‘Grad u zrcalu’ pisao sa željom da korigira svoje prijašnje ‘teške’ romane u kojima se također pojavljivao lik piščevog oca - boema i alkoholičara.

Filozof i esejist Žarko Paić roman je ocijenio kao svojevrstan autorov glas protiv vremena u kojemu živimo i u kojem sve postaje hiperrealizam, te knjiga predstavlja ‘sklanjanje’ u područje neiskazivoga, što je bit literature.

- Za Kovača je izbor forme pripovijedanja važniji od njegova sadržaja. U izabranoj ‘ja’ formi pisac se refleksivno odnosi prema zanatu pisanja te se, pišući o obitelji, vraća na ono mistično, koje sažima u uvjerenju da je pamćenje važnije od stvarnosti - rekao je Paić.   (HINA)

13.05.2008. 20:47:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh