« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MALI KORAK...

Uspješno završena simulacija leta na Mars

Šestorica muškaraca u srijedu su završila 105 dana izolacije u sklopu projekta Roskosmosa i Europske svemirske agencije

Posada prije 'puta'
Posada prije 'puta' (Corbis)
Više o

Mars

,

Europska svemirska agencija

,

Mars-500

,

simulacija puta na Mars

,

Roskosmos

Četvorica Rusa, Nijemac i Francuz, izabrani su za pokus među 6 tisuća kandidata i svaki je dobio 15.000 eura za sudjelovanje u eksperimentu koji je počeo 31. ožujka kad su 'zapečaćeni' u kapsulu. Na raspolaganju nisu imali televiziju ni internet, a jedina veza s vanjskim svijetom bila je komunikacija s kontrolorima eksperimenta koji su ih nadzirali TV-kamerama, te interni sustav elektronske pošte, no to im nije bio najteži dio zadatka.

"Najteži dio eksperimenta bio je taj što smo znali da let nije stvaran", rekao je Sergej Rjazankij, zapovjednik šesteročlane posade projekta Mars-500, nekoliko sati pošto je napustio modul. Komunikacija s vanjskim svijetom odvijala se s odgodom od 20 minuta čime se oponašao pravi svemirski let. Svaki član raspolagao je vlastitom kabinom, a dijelili su opremu za tjelovježbu i mali vrt te novu europsku i rusku opremu za biomedicinska istraživanja.

Koristili su se WC-ima nalik onima na svemirskoj postaji, a konzumirali su posebno pripremljene obroke. Većina ih se udebljala u izolaciji premda su mnogo vremena provodili vježbajući. Sukobe su uspjeli izbjeći jer su morali obavljati opsežne zadaće, rekla je glavna psihologinja, a ruska i europska svemirska agencija ocijenile su pokus dragocjenim iskustvom koje će približiti ljude stvarnoj misiji.

Međutim, neki veterani svemirskih istraživanja, ali i članovi sadašnjeg ruskog svemirskog programa sumnjaju u vrijednosti eksperimenta koji su zajedno proveli Roskosmos i Europska svemirska agencija, pa je kozmonaut Valentin Lebedev izjavio kako "to nije ništa drugo do test duge izolacije za obične ljude".

Eksperiment je bio pokušan i 1999. godine no završio je skandalom jer se Kanađanka žalila na seksualno napastovanje ruskoga kolege. Sličan su pokus pokušali i sovjetski inženjeri u trajanju od godinu dana, no i to je propalo zbog stalnih sukoba članova posade. Institut za medicinske i biološke probleme planira krajem godine početi novu simulaciju koja bi trajala 500 dana.

Izvor: Hina

15.07.2009. 19:28:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh