« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NEMA PRORAČUNA

Mostar u općem štrajku

Zaposlenici gradskih službi započeli su najavljeni štrajk zbog tromjesečnog izostanka plaća

(Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

štrajk

,

Mostar

,

opći štrajk

,

gradske službe

Sirene s vatrogasnih vozila i povici zaposlenika svih gradskih službi u srijedu je ispred gradske uprave u Mostaru u počeo opći štrajk. Razlog je nedonošenje gradskog proračuna zbog čega zaposlenici već tri mjeseca nisu primili plaću. Štrajkaši su najavili kako svaki dan između 10 i 13 sati nijedna gradska služba u Mostaru neće raditi, niti pružati hitne usluge kao do sada.

Sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se 16. put trebao izabrati novi gradonačelnik i donijeti proračun za 2009., otkazana je danas zbog bojkota vijećnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) koji zahtijevaju da se prije donošenja gradskog proračuna izabere gradonačelnik.

Mostar je jedini grad koji niti osam mjeseci nakon općinskih izbora u BiH nema gradonačelnika. On se bira izravno na gradskom vijeću, a za to je potrebna dvotrećinska većina od ukupno 35 vijećnika. Najveće političke stranke, HDZ i SDA, spore se treba li gradonačelnik biti Hrvat Ljubo Bešlić ili Bošnjak Suad Hasandedić.

"Službeno smo od visokog predstavnika Valentina Inzka zatražili da iskoristi svoje ovlasti jer nam se čini da jedino on u ovim okolnostima može nešto učiniti", rekao je predstavnik Sindikata Gradske uprave Emir Topuz. Visoki predstavnik Inzko je, odbacivši mogućnost da OHR presuđuje u izboru novog gradonačelnika, pozvao vijećnike da tajno glasuju.

Predsjednik Gradskog vijeća u srijedu je izjavio da su hrvatske stranke počele pripremu za slanje priziva Ustavnome sudu BiH kako bi osporili statut koji je propisao kompliciran postupak izbora gradonačelnika i način biranja gradskih vijećnika.

Izvor: Hina

15.07.2009. 16:57:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh