« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
EFEKT ALBEDA

Uskrsnuće ledenjaka moguće je bojanjem planine u bijelo?

VIDEO: Kad bi stijene bile bijele upijale bi manje toplote čime bi se u visokim predjelima peruanskih Anda stvorili uvjeti za ponovno rađanje otopljenih ledenjaka

ledenjak ande
ledenjak ande (Shutterstock)
Više o

ledenjak

,

Svjetska banka

,

Peru

,

Ande

,

savjeti trikovi

,

3. svibnja

Visoko u peruanskim Andama započeo je ambiciozan eksperiment kojemu je cilj revitalizirati iščezli ledenjak. Chalon Sombrero otopio se prije mnogo godina, ali postoje entuzijasti koji vjeruju da mogu stvoriti uvjete za njegovo ponovno rođenje. Među tim entuzijastima je i Eduardo Gold, opremljen bijelom bojom i u društvu ljama koje prijenos ostatak opreme, te četvorice pomagača s kojima dnevno prijeđe oko pet kilometara do vrha planine - sve kako bi u bijelo obojio stijene koje se tamo nalaze.

>> Otopio se nekad najveći svjetski ledenjak

Goldov je tim do sada premazao oko tri hektara stijena, a cilj im je prekriti tri planinska vrha u Andama u regiji Ayacucho u južnom Peruu (ukupno 170 hektara površine). Inače, Gold živi u gradiću Licapa koji se nalazi u podnožju planine, a tu je 2008. i došao na ideju da pokrene „Glaciares Peru", projekt koji je godinu kasnije uvršten među 26 pobjednika „100 ideja za spašavanje planeta", natjecanja kojem je pokrovitelj Svjetska banka.

>> Čileanski ledenjaci se povlače

>> Ledenjaci se ubrzano otapaju

Do sada je Gold ovisio o privatnim donacijama i vlastitim sredstvima, ali uskoro će mu na račun sjesti prvi od dva obroka nagrade Svjetske banke u iznosu od po 100,000 dolara. Možda se nekome sam projekt čini suludim, ali iza njega stoje potpuno jasni znanstveni principi koji se mogu sažeti u jednu sintagmu - efekt albeda. Bojanjem tamnih stijena u bijelu boju u njima će se zadržavati manje Sunčeve energije, odnosno topline, a ujedno će se odbijati više svjetlosti sa Zemlje što će zajedničkim snagama sniziti temperaturu površine stijena. To je srž čitavog plana.

U izjavi za CNN Otto Gold, također jedan od ključnih ljudi projekta, rekao je da im je namjera sniziti temperaturu stijena s 20 na pet stupnjeva Celzijevih. Ako uspiju u tome, „Glaciares Peru" će revitalizirati zalihe pitke vode u tom siromašnom dijelu Anda. „Usto, otvaramo radna mjesta i možemo osigurati na stotine poslova ako budemo uspješni", dodao je Otto.

>> Dekica za ledenjake

Lokalno stanovništvo uglavnom je pružilo potporu projektu, ali skeptika ima uvijek i svugdje. Među njima je nažalost i ministar okoliša Perua Antonio Brack koji je projekt nazvao besmislenim.  „Ja to mogu razumjeti. Ali skepticima želim reći da ovo zaslužuje šansu da se dokaže kao ispravno ili ne. I tu nema nikakve štete", rekao je Gold koji svoj projekt namjerava završiti unutar naredne dvije godine kada se nada da će dokazati skepticima kako su bili u krivu.

07.07.2010. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh