« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
DVOSTRUKO POVEĆANJE

Do kraja stoljeća razina svjetskih mora mogla bi porasti za metar

Klimatske promjene uzrokovat će povećanje razine mora dvostruko više od do sada predviđanog, upozorava novozelandski stručnjak

razina mora poplava grad ocean
razina mora poplava grad ocean (Shutterstock)
Više o

klimatske promjene

,

Antarktika

,

razina mora

,

haag suđenje

Klimatske promjene mogle bi uzrokovati podizanje razine mora dvostruko više nego što se do sada predviđalo, upozorili su znanstvenici na konferenciji u Canberri u Australiji.

>> Pacifik: Raste razina mora, ali rastu i otoci

U izvješću objavljenom 2007. godine znanstvenici koji rade pod okriljem UN-a zaključili su da će do kraja ovoga stoljeća razina mora porasti između 18 i 59 centimetara. No Tim Naish, istraživač Antarktike koji inače djeluje pri novozelanskom Sveučilištu Victoria iz Wellingtona, kaže da novi podatci sugeriraju kako će se razina mora podići za čak jedan metar ili možda i više unutar spomenutog perioda.

>> Podizanje razine mora koštat će čovječanstvo 28 trilijuna dolara

>> Razina mora i dalje raste

Njegov rad se oslanjao na ispitivanje sedimenata s antarktičkog morskog dna; on tvrdi da bi se u slučaju povećanja globalne temperature za dva ili tri stupnja osjetili drastično negativni utjecaji na polarne kape. A rast razine mora za jedan metar mogao bi imati strašne posljedice za sve svjetske priobalne zajednice, među njima i Hrvatsku. Profesor Naish je svoje upozorenje prenio uzvanicima na konvenciji Australian Earth Sciences.

06.07.2010. 14:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh