« Muškarci
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVA NADA

Uskoro dolazi lijek za ćelavost

Stanje koje je proganjalo mnoge srednjovječne muškarce stoljećima, sada bi moglo biti izliječeno

Matične stanice mogle bi biti odgovor za problem ćelavosti
Matične stanice mogle bi biti odgovor za problem ćelavosti (Shutterstock)
Više o

ćelavost

,

lijek

,

kosa

,

muškarci

Naime, znanstvenici s Berlinskog tehničkog sveučilišta uzgojili su prve umjetne folikule kose iz matičnih stanica. Folikule su stvorene od životinjskih stanica, te su tanje od normalnih, ali tim stručnjaka je optimističan i vjeruje kako iz matičnih stanica mogu uzgojiti ljudsku kosu za godinu dana.

Voditelj istraživanja, dr. Ronald Lauster, smatra kako će za par godina milijuni muškaraca koji pate od ćelavosti moći uzgojiti novu kosu iz vlastitih matičnih stanica koje će biti implantirane na željena područja. Pripreme za klinička testiranja već su u tijeku.

Matične stanice su osnovne stanice tijela. Kada ih se laboratorijski manipulira, iz njih može nastati bilo koje tkivo ljudskog tijela, od krvi, kostiju pa čak i cijelih organa. Premda se matične stanice smatraju svetim gralom medicine, napredak može biti spor, a postoji tek nekoliko raspoloživih tretmana.

Trenutni tretmani za ćelavost uključuju transplantaciju jačih folikula, obično s bočnih dijelova glave, na kritična mjesta. Ipak, takav proces traje od 5 do 10 sati, te se mora ponavljati kako bi se dobio prirodan izgled.

18.12.2010. 22:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh