« Život
objavljeno prije 6 godina
NEVJEROJATNO!

Uređaj sličan silikonskom pištolju može printati kožu

Stručnjaci se nadaju da će se uskoro moći koristiti i za liječenje dubokih rana.

Genijalna stvar!
Genijalna stvar! (Pixabay)
Više o

koža

,

3D printer

Uređaj koji izgledom i načinom rada podsjeća na silikonski pištolj, 3D printanjem može isprintati kožu, a stručnjaci se nadaju da će se uskoro moći koristiti i za liječenje dubokih rana.

Težak je 0.9 kilograma i printa takozvanu bio-tintu, koju za sobom ostavlja na površini. Tinta sadrži materijale koji se inače mogu naći u koži, uključujući kolagen, protein koji stanicama kože omogućava da rastu i preživljavaju, te fibrin, protein koji pomaže zaustaviti krvarenje.
Istraživanje koje je u travnju objavljeno u časopisu Lab on a Chip, opisuje eksperiment s isprobavanjem uređaja na malim ranama kod miševa i svinja, pri čemu je dokazano da je pištolj siguran za upotrebu. Unatoč tome, još nije bio testiran na ljudima.

Koža je najveći ljudski organ, a sastoji se od 3 sloja. Vanjski sloj, epiderma, sastoji se prvenstveno od mrtvih stanica, keratinocita, koji služe kao zaštitna barijera od gubitka vode, navodi se u istraživanju. U ovom sloju nalazi se i limfociti, koji zbrinjavaju loše mikroorganizme, te Merlelove stanice, koje omogućavaju osjet dodira. Srednji sloj kože, zvan derma, sadrži vlakna kolagena koja koži daju elastičnost i snagu. Posljednji sloj, subcutis, sastoji se prvenstveno od masnih naslaga.

Neke vrste rana - poput opeklina - mogu uništiti sva tri sloja kože, stvarajući mogućnost opasnim bakterijama da uđu u tijelo.

Isprintana koža nije replicirala sve elemente, već je na rani ostavila samo određene stanice, uključujući keratinocite i fibroblasti, no stručnjaci se nadaju da će ubrzo moći stvoriti „savršenu kožu", sa svim potrebnim stanicama za potpuni oporavak.

Ovo nije prvi uređaj za printanje kože. Još 2016. nešto slično proizvela je skupina španjolskih znanstvenika. No jest prvi uređaj koji bi potencijalno mogao omogućiti liječnicima da na licu mjesta na ranjeno mjesto nanesu novu kožu, bez potrebe za donorima. U tom slučaju liječnici bi od pacijenta uzeli matične stanice, unijeli ih u uređaj i automatski proizveli novu kožu.

Dubinske rane nastale od opeklina trenutno se liječe prekrivanjem zahvaćenog dijela tijela tretmanima na bazi kolagena i čekanjem da tijelo odradi svoje (da proizvede stanice kože). U slučaju zaista velikih rana, tijelo ne može reagirati dovoljno brzo. Drugi način je prekrivanje rane stanicama sličnima koži, no one unaprijed moraju biti proizvedene u laboratoriju. 

Ono što bi ovaj pištolj omogućio je brzo djelovanje - zatvaranjem rane ne samo da bi ona brže zarastala, već bi se bakterijama onemogućio ulazak u tijelo.

Piše: Andrea Holi
09.05.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh