« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZDRAVI GUŠTI

Umjetnost usrećuje i poboljšava mentalno zdravlje

Odlasci u kazališta, slušanje glazbe, sviranje, slikanje i bavljenje drugim oblicima umjetnosti popravlja raspoloženje i čuva zdravlje

(Deviantart)
Više o

kultura

,

depresija

,

umjetnost

,

mentalno zdravlje

Znanstvenici s norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije u novoj su studiji zaključili kako muškarci koji dio vremena odvajaju za bavljenje kulturom ili umjetnošću rjeđe pate od depresije.

Studija u koju je bilo uključeno oko 50 tisuća osoba pokazala je kako kulturni faktori imaju jači utjecaj na osjećaj sreće nego novac što je znanstvenike navelo na zaključak kako umjetnost i kultura imaju vrlo pozitivan učinak na mentalno zdravlje, javlja britanski Telegraph.

Pozitivni učinci kulture i umjetnosti na zdravlje primjećeni su kod oba spola no, "muškarci koji više sudjeluju u kulturnim zbivanjima ili se bave umjetnošću puno rjeđe pate od depresije", rekao je profesor Josten Holmen, jedan od sudionika istraživanja.

"Veza između zdravlja i kulturnih aktivnosti nije tolika da možemo tvrditi kako kultura ljude čini zdravima, ali definitivno igra važnu ulogu u ljudskom zdravlju, posebice mentalnom", dodaje profesor Holmen.

Mark Tyrell, jedan od psihologa koji je sudjelovao u istraživanju, potvrdio je kako odlascima u kazalište, slušanjem glazbe i sviranjem, slikanjem i bavljenjem drugim oblicima umjetnosti, ljudi čuvaju svoje mentalno zdravlje, ali ga i popravljaju u slučaju da je narušeno.

"Slušanje glazbe isto kao i sviranje ljudima donosi osjećaj pripadnosti nekoj zajednici te ispunjava dio važnih potreba za društvenim kontaktom. Bavljenje nekim oblikom umjetnosti, kao i fizička aktivnost, može biti puno korisnije od lijekova protiv depresije koji se propisuju klinički", kaže Tyrell.

"Depresija se u društvu može proširiti gotovo kao gripa. U ovom blagdanskom periodu to je posebno izraženo čemu svjedoči i uobičajeni porast broja pokušaja samoubojstava, ali i obiteljskog nasilja koje se već počinje bilježiti", zaključio je Tyrell.

19.12.2009. 22:51:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh