« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci

Umirite svoj mozak

Lako se i vama može dogoditi da nam um kuha od svih problema svakodnevnog života, a to povlači za sobom frustracije... i što sad?

Ide li vam?
Ide li vam? (Arhiva)
Više o

mozak

,

umirivanje

Što se događa u našem mozgu? Svašta, definitivno, a ponekad se sve pomiješa i nađete se u nekom ludilu iz kojeg se ne možete izvući.

I kako ćete sada srediti i smiriti svoj mozak? Nije tako jednostavno, ali je zapravo izuzetno učinkovito.

To se događa unutar nas, a unatoč tome ne možemo prestati stvarati takve misli, niti ih znamo kako ih zaustaviti. Ipak, sljedeća četiri koraka predlažu metode smirivanja uma koristeći aspekte tradicionalne budističke meditacije i zen budizma.

Također se oslanjaju na kognitivnu biheviorističku terapiju i njezinu težnju ka neuroplastičnosti mozga, tj. da možemo koristiti um kako bi psihološki oblikovali strukturu našeg mozga, nakon čega bi, tijekom vremena postigli kontrolu nad mislima.

>> Pravila meditacije, korak po korak >>

1. Odaberite vrijeme i prostor - prvi korak u smirivanju uma jer univerzalan u praksi meditacije: osiguravanje mjesta i vremena kako biste je mogli provoditi. Dobit ćete iz nje upravo onoliko koliko i uložite, stoga pokušajte pristupiti iskreno. Odredite si neko doba dana, vremenski period (npr. 15 min) i mjesto gdje ćete prakticirati vašu meditaciju i toga se pridržavajte.

2. Odredite ciljeve - sljedeći korak jest postavljanje realnih ciljeva, tj. smirivanje uma bez obzira na probleme kako bismo mogli bolje i lakše obavljati naše svakodnevne obaveze i generalno uživati u životu.

>> Meditacija smiruje tijelo i um >>

3. Usmjerite koncentraciju - ovo je već zahtjevniji korak. U ovom koraku morat ćete se fokusirati na neku stvar kao što je disanje, stalan zvuk, riječ itd. Ovo će biti vaš fokus prilikom razvijanja vještina koncentracije, kao i vaš vodič kada va misli odlutaju.

4. Prakticirajte smirivanje uma - ovaj posljednji korak zahtjeva da shvatite praksu svjesnosti. Veliki Theravada redovnik Nyanaponika to ovako objašnjava: "Svjesnost je jasna predodžba onoga što se dešava u nama i oko nas u trenutku percepcije." Svjesnost je vještina koja vam omogućuje da izađete izvan sebe i sagledate misli koje vas muče racionalnošću promatrača izvana. Gledate ih onakvima kakve jesu i u tom trenutku one gube svoju moć nad vama.

05.05.2021. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh