Ukusni sendviči za poboljšanje memorije
Ako želite poboljšati pamćenje, onda su ovi recepti upravo ono što trebate
Bez obzira želite li poboljšati vašu sposobnost pamćenja imena, rođendana vašeg partnera ili krucijalnih činjenica koje trebate znati u intervjuu za posao, održavanje dobre memorije trebalo bi vam biti visoko na listi prioriteta. Izbor prehrane igra bitnu ulogu u načinu na koji mozak funkcionira: prave namirnice stimuliraju rad moždanih stanica, štite ih te pomažu da rade efikasno i učinkovito.
Sendviči su svima draga hrana jednostavna za pripremu, stoga kako kombinirati odličan prenosivi obrok i namirnice koje su dobre za mozak? Počnite tako da pripremite svoju vlastitu majonezu. Jaja (posebice žumanjci) bogati su supstancom po imenu kolin, koja je dio dvije molekule odgovorne za zdravlje mozga i kognitivne funkcije.
Domaća majoneza
Možete dodati raznu paletu namirnica koja vam se sviđa poput cjelovitog zrnja gorušice, papra, wasabija, hrena itd.
Sastojci: 2 veća jaja, 1 žlica senfa, 2 žice vinskog octa (bijelog), 280 ml ulja od kikirikija ili nekog drugog ulja bez arome, sol, papar.
Priprema: Razdvojite žumanjce od bjelanjaka. Sačuvajte bjelanjke koji se mogu smrznuti te poslužiti u pripremi omleta ili deserta. U mješalici miksajte žumanjke, senf, ocat, te začine. Dok mješalica radi polako dodajte ulje. Mješajte dok se sastojci ne povežu i dok ne dobijete smjesu odgovarajuće gustoće. Po završetku spremite u hladnjak na čuvanje. Sad možemo preći na izradu sendivča.
Sendvič od puretine i brusnica
Zašto? Brusnice su neizostavan dio bilo kojeg obroka s puretinom. Pune su antioksidansa, koji usporavaju štetu koju slobodni radikali nanose mozgu. Testovi su pokazali da brusnice također poboljšavaju memoriju, balans i koordinaciju.
Sastojci: 1 šalica nasjeckane puretine, 1/2 šalice crvenog ili bijelog kupusa, 1/4 šalice nasjeckane mrkve, nekoliko smrvljenih oraha, peršin, 2 žlice vrhnja, 2 žlice domaće majoneze.
Priprema: Pomješajte sve sastojke osim puretine. Položite puretinu na kruh, zatim dodajte pripremljeni umak, a na vrh blanširani špinat ili zelenu salatu.
Pečena govedina s ukiseljenim glavicama luka
Zašto? Govedina je bogata željezom, a nedostatak željeza može dovesti do slabe koncentracije, gubitka pamćenja i smanjenih mogućnosti učenja.
Sastojci: 2 kriške kruha, 1 žlica domaće majoneze, 1 žlica hrena, 1/4 nasjeckanog crvenog luka, 2 žlice octa, 1 žlica šećera, svežanj špinata, 3 šnite pečene govedine.
Priprema: Zagrijte u posudi šećer i ocat dok se sastojci ne povežu. Dodajte nasjeckani luk te ohladite. Pomješajte hren i majonezu, sol i papar. Dodajte mješavinu na kruh, zatim govedinu, a nakon toga pospite lukom. Dodajte špinat na vrh i prekrijte drugom polovicom kruha.
Pečena paprika s mozzarelom i pestom
Zašto? Paprika je bogata luteolinom, koji blokira oslobađanje određenih kemikalija odgovornih za starenje mozga.
Sastojci: 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1/2 kuglice sira mozzarela, svežanj svježeg bosiljka, 2 žlice pinjola, 2 žlice ribanog parmezana, 2 žlice maslinovog ulja
Priprema: Ispecite papriku iznad otvorenog plamena nad štednjakom, ili na grilu - u oba načina, bit će gotove kada im korica pocrni. Kada se ohlade skinite kožicu i očistite od sjemenki. Napravite pesto tako da u mješalici miksate bosiljak, pinjole, parmezan i maslinovo ulje sve dok ne dobijete gustu smjesu. Na kruh prvo dodajte mozzarelu, zatim pečenu papriku, a na vrhu pesto. Uživajte.
Novi komentar