« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina

Ukrasite dom za Uskrs

Uskrs ima cijeli niz simbola koji su kroz godine uspješno pretvoreni u hranu i dekoracije koje su sjajan dodatak atmosferi ovog blagdana

Kako dekorirati dom za Uskrs
Kako dekorirati dom za Uskrs (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

pisanice

,

pinca

,

običaji

Uskrs je jedan od onih blagdana koji zapravo traju više dana i običaj je ukrasiti dom kako bi se stvorila prava atmosfera, jer obojati par jaja i rasporediti ih po kući jednostavno nije dovoljno.

Naime, Uskrs ima cijeli niz simbola koji su kroz godine uspješno pretvoreni u hranu i dekoracije koje su sjajan dodatak atmosferi ovog blagdana.

Bogat stol - neizbježan dio cijele priče i to ne samo na sam Uskrs. Osim pisanica dekorirajte stol cvijećem i ostalim simbolima koje ćemo navesti. Na sam Uskrs stol izgleda najbogatije u godini, baš kao i u vrijeme Božića. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

>> Uskršnji običaji širom Hrvatske >>


Janje - janje je simbol Isusa iliti jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ako krenemo u prošlost, saznat ćemo da je ovaj simbol zapravo povezan sa židovskom Pashom, blagdan na koji su žrtvovali janje, a prvi su ga kršćani povezali s Isusovom žrtvom. U našim je krajevima običaj napraviti kolač u obliku janjeta, pa ne bi bilo loše da pokušate i vi - kalupa ima koliko želite u svim trgovinama.

Pisanice su jedan od najčešćih simbola Uskrsa, a uvjerljivo najbolji učinak postići će one koje napraviti sami korištenjem prirodnih boja i (ne)vještih ruku cijele obitelji. 

>> Eko savjet tjedna - prirodne boje za jaja >>


Uskrsni zeko - uz pisanice vjerojatno jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Zec se kao simbol Uskrsa prvi puta spominje u Njemačkoj pred tisućljeće i pola, a od tada ga se povezuje s blagostanjem i plodnošću.

>> Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali >>

Velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi. Tradicionalno na sebi ima oznake alfa i omega, koje označavaju početak i kraj...

11.04.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh