« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BR. 16 - IDJEJE ZA USKRŠNJA JAJA

Eko savjet tjedna - prirodne boje za jaja

Crvena, zelena, plava, smeđa, žuta, ljubičasta i narančasta jaja za Uskrs možete dobiti i prirodnim bojama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Free Digital Photos)
Više o

Uskrs

,

uskrsna jaja

,

bojanje jaja

,

uskršnja jaja

,

eko savjet tjedna

,

kako obojati jaja

,

ideje za uskršnja jaja

,

ekološke boje za jaja

Bojanje jaja neizostavan je dio priprema za Uskrs. Trgovine nam ponovno nude različite umjetne boje koje su pune kemikalija, iako šarene pisanice možemo dobiti na potpuno prirodan i ekološki odgovoran način. Sve što nam treba je jedan ili više lonaca (ovisno o tome koliko različitih boja želimo), ocat koji fiksira boju, komadić špeka ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak.

Žuta jaja
U 250 ml vode stavite žličicu šafrana, pričekajte da zakipi te ostavite 30-tak minuta da kuha na laganoj vatri. Na kraju dodajte malo octa. Pošto je pravi šafran dosta skup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

Smeđa jaja
Klasična boja s kojom smo se svi već negdje susreli. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu). Ne zaboravite ocat. Jaja u boji ostavite barem pola sata.

Crvena jaja
Naribajte 2-3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode. Ostavite da kuhaju na laganoj vatri najmanje 30 minuta.

Zelena jaja
Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od listova mate čaja.

Narančasta jaja
Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja
Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Ljubičasta jaja
Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uzorci na jajima
Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

20.04.2011. 22:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh