« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
MA DA?!

Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali

Znate li da su omiljena čokoladna jaja nastala tek u 19. stoljeću u Europi, a najveće je proizvedeno 2011. u Italiji - bilo je više od žirafe i teže od slona

Jaja su simbol ponovnog rođenja
Jaja su simbol ponovnog rođenja (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

pogrešne činjenice

,

zanimlijvosti

,

najveće jaje

,

najveća pisanica

Uskrs uvijek pada između 22. ožujka i 25. travnja, a slavi se na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji pada na ili poslije 21. ožujka, pa je tako postao prvi klizni blagdan u povijesti.

Simbol Uskrsa su jaja, pisanice koje se boje u razne boje i ukrašavaju na sve zamislive načine od pradavnih vremena. Naime, prva su jaja međusobno darovali i prije Uskrsa u drevnim civilizacijama - Egipćani, Goli, Grci, Perzijci i stari Rimljani koji su svi jaja doživljavali kao simbol života. 

Djeca su jaja dobivala u košaricama koje su na početku izgledale kao ptičja gnijezda, da bi tijekom stoljeća košarice postale pletene. Čokoladnih jaja, sada tako omiljenih, prvi su se sjetili Europljani tijekom 19. stoljeća, a nerijetko su jaja bila i prava mala umjetnička djela, kako prirodna, tako i ona optočena plemenitim metalima i dragim kamenjem od kojih su najpoznatija Fabergeova. 

Drugi simbol Uskrsa je uskrsni zeko koji predstavlja plodnost proljeća, a čokoladnu verziju smislili su Nijemci. Popularnost ove slastice je tolika da se svake godine proizvede preko 90 milijuna uskrsnih zečića od čokolade.

Zanimljivo je da većina ljudi na čokoladnim zečićima jede prvo uši, a nakon sve te čokolade, ne čudi da se svako peto dijete razboli od previše čokolade tijekom uskršnjih praznika. 

20.04.2014. 12:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh