Ugljikohidrate NE smijemo izbacivati iz prehrane
Nova istraživanja pokazuju kako izbacivanje ugljikohidrata može dovesti do povećanja rizika od ranije smrti
Ugljikohidrati su u većini medija u zadnje vrijeme predstavljeni kao najveći prehrambeni neprijatelji, ali i neprijatelji dobre figure. No, nova istraživanja pokazuju kako izbacivanje ugljikohidrata može dovesti do povećanja rizika od ranije smrti.
Popularne dijete koje sugeriraju potpuno izbacivanje kruha, krumpira i tjestenina mogu učiniti više lošeg nego dobrog.
Harvardska škola za javno zdravstvo provela je istraživanje nad 15 400 ljudi, a rezultati su pokazali kako i previše ugljikohidrata oštećuje zdravlje, stoga preporučaju njihov uravnotežen unos (tako da čine maksimalno 50% prehrane).
Osobe koje su u svojoj prehrani imale manje od 40% te više od 70% ugljikohidrata su pridonijele i stvaranju većeg rizika od ranije smrti.
Najzdraviji je pristup uravnotežena prehrana, a potpuno izbacivanje bilo koje vrste namirnica nepogodno je za zdravlje. Mnoge dijete koje promiču smanjivanje ili izbacivanje ugljikohidrata sugeriraju njihovu zamjenu s proteinima ili mastima te obećavaju gubitak kilograma.
Znači, recept je jednostavan - samo pazite da ugljikohidrati koje unosite budu složeni, a ne oni jednostavni, tj. proizvodi od bijelog brašna.
Novi komentar