« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

U Rijeci balet 'Ana Karenjina'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

balet

,

HNK Rijeka

,

Ana Karenjina

,

Dinko Bogdanić

Hrvatska praizvedba baleta "Ana Karenjina" Rodiona Ščedrina u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića izvest će se 12. prosinca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u HNK "Ivana pl. Zajca".

Orkestrom će dirigirati Nada Matošević. U glavnim ulogama plesat će Bojana Nenadović Otrin i Ronald Savković, a u ostalim Valeri Raskazov, Oksana Brandibura, Paula Rus, Zoran Jakšić i drugi. Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Dženisa Pecotić, a oblikovatelj svijetla Deni Šesnić.

Nada Matošević je kazala da je Ščedrinova partitura vrlo zahtjevna te iako teška za slušanje poticajna za plesače. Riječ je o neoklasicističnoj ali i gotovo ekspresionističkoj glazbi, rekla je.

Dinko Bogdanić se također osvrnuo na složenost glazbe kazavši da je na početku ustuknuo pred težinom koreografskog rada na ovakvu glazbu ali da je nakon višestrukog preslušavanja i početka rada s plesačima koreografija počela nastajati sama.

Ščedrinova glazba pisana je za jednu od najvećih plesačica 20. stoljeća Maju Pliseckaju. U naslovnoj ulozi u riječkoj izvedbi nastupit će Bojana Nenadović Otrin.

Rođena je 1977. u njemačkom gradu Marlu. Školovala se u Njemačkoj gdje je provela veći dio dosadašnje umjetničke karijere. Tri godine plesala je u nacionalnom baletu u Marseilleu, a od 2005. je članica solističkog ansambla Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Ronald Savković je rođen u Rijeci, baletnu školu je završio u Zagrebu a stručno se usavršavao u Budimpešti. Nastupao je kao član baletnih ansambala u Mariboru i Zagrebu, a od 1998. je solist Berlinskog državnog baleta. (hina/metro-portal)

08.12.2008. 14:56:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh