« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Premijere u prosincu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

HNK Zagreb

,

HNK Rijeka

,

NK Varaždin

,

Ana Karenjina

,

kazališne premijere

,

Ljepotica i zvijer

,

Povratak

,

Nikola Sedmi

Hrvatska nacionalna kazališta za prosinac pripremaju četiri premijerne predstave - u Rijeci će se održati premijere baleta "Ana Karenjina" i bajke "Ljepotica i zvijer", u Osijeku opere "Povratak", a u Varaždinu povijesne drame "Nikola Sedmi".

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijerno će 12. prosinca izvesti balet "Ana Karenjina" po glazbi Rodiona Ščedrina, a u režiji i koreografiji Dinka Bogdanića.

U ulogama Ane i Vronskoga nastupit će zvijezde europskih baletnih pozornica, Bojana Nenadović Otrin, solistica ljubljanskoga Slovenskog narodnog gledališča i Ronald Savković, višegodišnji prvak Berlinske opere i čest gost Kraljevskoga baleta u Londonu.

Na sceni "Zajc off" riječkog HNK, u Teatru Fenice, 6. prosinca održat će se premijera predstave "Ljepotica i zvijer", u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera. Taj klasik, u riječkoj verziji najavljen kao "treš bajka" Jelene Tondini nastao je kao dekostrukcija priče Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont iz 18. stoljeća i filmskog scenarija Jeana Cocteaua.

Varaždinski HNK 9. prosinca premijerno će izvesti povijesnu dramu o obitelji Zrinski "Nikola Sedmi" Vladimira Stojsavljevića, u režiji Romana Bogdana. Ta priča o hrvatskom banu, velikom borcu protiv Turaka i praunuku sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog koprodukcija je varaždinskog HNK i Centra za kulturu Čakovec, gdje će biti praizvedena nekoliko dana ranije, 4. prosinca. Glume Igor Golub, Marina Kostelac, Šiško Horvat Majcan, Janko Popović Volarić i drugi.

Jednočina opera "Povratak" Josipa Hatzea, u režiji Ivana Lea Leme, premijerno će se izvesti 5. prosinca u osječkom HNK. To je priča o hrvatskom seljaku koji je morao otići u tuđinu da bi kod kuće prehranio obitelj. Dirigent je Mladen Tutavac, a uloge u operu imaju, među ostalima, Damir Fatović, Barbara Othman, Blaženka Targuš.

Zagrebački i splitski HNK u prosincu nemaju premijernih predstava. (hina/metro-portal)

04.12.2008. 10:25:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh