« Kazalište
objavljeno prije 15 godina
pod vedrim nebom

U Osijek stiže Petar Pan

Premijera baleta najavljuje Osječko kulturno ljeto

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

PETAR PAN

,

Bruna Bjelinski

,

Osječko kulturno ljeto

,

Jasminka Mesarić

Deveto "Osječko ljeto kulture" (OLJK) započinje 29. lipnja premijerom baletne predstave "Petar Pan", autora Brune Bjelinskog u izvedbi plesne skupine osječkoga HNK-a, u režiji Dinka Bogdanića, koji je i koreograf predstave, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednica Organizacijskog odbora priredbe Jasminka Mesarić kazala je kako je predstava posvećena 100. obljetnici rođenja skladatelja Brune Bjelinskog, dodavši da je ovogodišnje "Osječko ljeto kulture" u cijelosti posvećeno 200. obljetnici proglašenja Osijeka slobodnim kraljevskim gradom.

Redatelj Bogdanić istaknuo je da je riječ o predstavi s vrlo zahtjevnom scenografijom, u kojoj sudjeluje oko 50 plesača i koja će kombinirati formu klasičnog baleta s nekim elementima suvremenog plesa.

Bogdanić drži kako je predstava korak u ponovnom osnivanju baletnog ansambla u Osijeku.

Voditelj plesne skupine osječkoga HNK-a Vuk Ognjenović podsjetio je kako će se iduće godine obilježiti 100. obljetnica postojanja baleta u Osijeku, koji je, naveo je, imao baletni ansambl prije Splita i Rijeke, ali ga je stjecajem okolnosti izgubio i trenutačno u njemu djeluje plesna skupina.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo ocijenio je OLJK najvećom kulturnom priredbom u Slavoniji i Baranji, koja će ove godine ponuditi 38 različitih kulturnih sadržaja na nekoliko lokacija u gradu. Napomenuo je kako, unatoč smanjivanju troškova u gradskom proračunu financijski okviri "OLJK"-a ostaju isti i za organizaciju priredbe ukupno će biti utrošeno 1,63 milijuna kuna.

Izvor: Hina

26.06.2009. 12:25:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh