« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NISMO SAMI

U našoj galaksiji živi preko dva milijuna civilizacija?

Njemački astrofizičar iznio je teoriju prema kojoj broj vanzemaljskih inteligencija nadmašuje dosadašnja predviđanja

U našoj galaksiji živi preko dva milijuna civilizacija
U našoj galaksiji živi preko dva milijuna civilizacija (Getty Images)
Više o

Mliječna staza

,

istraživanje svemira

,

galaksije

,

vanzemaljci

,

Milky Way

Mogućnost postojanja vanzemaljskog života stoljećima okupira znanstvenike, pisce, filmaše i sanjare. Vjerojatnost da smo doista sami u svemiru vrlo je mala, uzme li se u obzir njegova veličina čije dimenzije ljudski um ne može ni pojmiti.

"Siguran sam da nismo sami", tvrdi Peter Ulmschneider, profesor i astrofizičar Sveučilišta u Heidelbergu, koji je izračunao da samo u Mliječnoj stazi uz nas postoji još više od dva milijuna civilizacija.

Prema njegovom računu vjerojatnosti okvirno se može izračunati broj vanzemaljskih inteligencija. Magična formula pritom spaja osam komponenata i razvijena je od strane američkog astronoma Franka Drakea.

U komponente se ubraja udio zvijezda s planetima, dinamika nastajanja novih zvijezda i broj planeta na kojima postoji život. Iako znanstvenici ne raspolažu točnim brojkama, postojeća nagađanja dovoljno su precizna za okvirni izračun broja civilizacija u našoj galaksiji.

"Takav izračun vjerojatnosti nedvosmisleno pokazuje da neki oblik života unutar Mliječne staze postoji u dva milijuna slučajeva", objašnjava Ulmschneider. Njegov nešto pesimističniji kolega, Ulrich Walter, s druge strane tvrdi da u svemiru svaka galaksija može imati samo jednu civilizaciju.

Različita predviđanja znanstvenika povezana su s različitim pogledom na sam nastanak Zemlje. Naime, prema Ulmschneiderovoj teoriji nastanak planeta poput našeg nije slučajnost nego pojava s određenim stupnjem vjerojatnosti. Walter pak tvrdi da Zemlja predstavlja apsolutnu iznimku te da se slične iznimke ne mogu dogoditi unutar jedne galaksije.

19.01.2010. 09:24:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stem cells
    07.09.2010. 17:23
    Dva milijuna civilizacija, je pomalo zastrašujuća vjerovatnost ako samo pomislim da bi određenji broj njih mogao biti napredniji od nas, a vjerovatno i neprijateljskije nastrojen.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh