« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
HUMANOST

U KB Merkur obilježena 500. transplantacija jetre

Od 1999. do danas u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur izvršeno je 500. transplantacija jetre

Fotografija vijesti
Više o

transplantacija

,

jetra

,

KB Merkur

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur danas je obilježena 500. transplantacija jetre u toj ustanovi, koja je s razvojem transplantacijskog programa krenula 1999. i do danas postala vodeći centar u toj grani medicine u Hrvatskoj.

Svečanosti je prisustvovala i predsjednica vlade Jadranka Kosor koja je naglasila odlučnost vlade da i dalje podupire razvoj transplantacijske medicine, u čemu je ohrabruju podaci da je prošle godine u Hrvatskoj broj donora organa povećan 64 posto, a transplantacija 54 posto, pa je Hrvatska sa Španjolskom postala u tome vodeća zemlja u svijetu.

Premijerka se zahvalila transplantacijskom timu bolnice na ustrajnosti i znanju zahvaljujući kojima je, rekla je, naizgled mala bolnica nadrasla granice Hrvatske i postala primjer mnogima.

Zahvalila se i obiteljima donora koje su u najtežim trenucima donijeli pravu odluku o doniranju organa, te je potom na odjelu obišla 500. pacijenta kojemu je u KB Merkur presađena jetra.

Ravnatelj bolnice dr. Željko Vidas naglasio je da je s razvojem transplantacijskog programa 1999. počeo tim entuzijasta te da je danas 40 posto kapaciteta te bolnice u službi transplantacije organa.

Istaknuo je i da bi do kraja godine trebala biti završena i zgrada Centra za transplantacije koja se gradi uz pomoć kredita Vijeća Europe.

Voditelj transplantacijskog centra prof. Branislav Kocman rekao je da je ove godine Hrvatska dosegnula 30,6 donora na milijun stanovnika, po čemu je prva u Europi i treća u svijetu.

Lani je, dodao je, broj transplantacija povećan za 40 posto, a presađena su ukupno 384 organa. To je najveći zabilježeni broj transplantacija na milijun stanovnika pa hrvatski građani tako imaju najviše šanse za novu jetru na svijetu, rekao je Kocman.

21.09.2011. 17:26:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero Jasam
    22.03.2012. 14:25
    po godišnjem izvješću od 2010 i tablici sa stranice 39 (podatke podijeli sa brojem stanovnika u milijunima ) se vidi da nismo prvi među 7 zemalja a kamoli u svijetu. http://www.eurotransplant.org/cms/index.php?page=annual_reports
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh