« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
OPREZ!

Čekanje više od 6 minuta može biti opasno po zdravlje

Istraživači su ustvrdili kako se razina stresa i krvni tlak naglo počinju povećavati što duže čekamo, a prosječnom čovjeku za dostizanje opasne razine treba 5 minuta i 58 sekundi

Fotografija vijesti
Više o

stres

,

bolesti srca

,

tjeskoba

,

smanjenje stresa

Čekanje da nam se javi operater na često pretrpanim help linijama telekomunikacijskih tvrtki nije samo iritantno, već je i štetno za naše zdravlje, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživači su ustvrdili kako se razina stresa i krvni tlak naglo počinju povećavati što duže čekamo, a prosječnom čovjeku za dostizanje opasne razine treba oko 6 minuta, točnije 5 minuta i 58 sekundi.

Ista je studija pokazala i kako glazba u slušalici, koja bi nas trebala smiriti, zapravo pogoršava cijelu stvar. Ispitanici su rekli kako ih najviše iritira glazba na panovoj fruli, a u stopu je prate zvukovi klasične glazbe te zvukovi iz prirode, poput valova koji se razbijaju od stijene. Čak četiri od pet osoba nakon određenog vremena postanu toliko frustrirani da jednostavno poklope slušalicu.

Iako bi se na prvi pogled moglo reći da se ovdje radi isključivo o privremenom stresu i visokom tlaku, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za probleme stresa, dr. Roger Henderson, tvrdi kako svakodnevno čekanje na telefonu može dovesti do pojave čitavog niza ozbiljnih medicinskih problema, poput kronične tjeskobnosti te poremećaja u radu želuca i crijeva, a u najgorim slučajevima može dovesti i do živčanog sloma.

„Živimo u dobu u kojem je vrijeme mnogim ljudima najvažniji luksuz kojeg nikad nemaju dovoljno. Nažalost, umjesto da mijenjaju svoj pristup obavljanju stvari, ljudi uglavnom traže sve brže i brže zadovoljenje svojih potreba, što vodi do još kroničnijeg nedostatka vremena, koji obično rezultira isključivo stresom", kaže dr. Henderson.

S druge strane, telekomunikacijske kompanije muku muče s pronalaženjem i pravilnom edukacijom svojih zaposlenika, budući da se iz dana u dan povećava količina stvari koje operateri moraju znati, što otežava dovođenje i treniranje novih ljudi.

Hoće li sve brži način života nastaviti uzimati sve veći i veći danak na naše zdravlje ili ćemo u budućnosti konačno shvatiti da ništa nije vrijedno naših živaca, samo će vrijeme pokazati. 

22.09.2011. 16:59:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jaoscha
    25.09.2011. 04:27
    Ja sam se uzrujao samo od čitanja ovog članka.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh