« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
NOVO OTKRIĆE

Kolesterol pomaže u borbi protiv HIV-a

Tim znanstvenika je otkrio da ako se iz membrane oko virusa HIV-a ukloni kolesterol da on ne može oštetiti imuni sustav

Fotografija vijesti
Više o

AIDS

,

HIV

,

kolesterol

Znanstvenici su pronašli način kako spriječiti virus HIV-a da ošteti imuni sustav i smatraju da bi njihovo otkriće moglo pridonijeti novom pristupu u traganju za cjepivom protiv AIDS-a.

Znanstvenici koji u SAD i Europi u laboratorijima rade na virusu humane imunodeficijencije (HIV) otkrili su da on ne može oštetiti imuni sustav ako mu se iz membrane odstrani kolesterol.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak u časopisu Blood, tim znanstvenika je uklonio kolesterol iz membrane oko virusa i otkrio da je to spriječilo virus HIV-a da na reakciju potakne urođeni imuni sustav, prvu crtu obrane ljudskog tijela. To je omogućilo snažniju prilagodljivu imunu reakciju, koju potiču imune T stanice.

Mnogi znanstvenici vjeruju da upravo pretjerana reakcija urođenog imunog sustava oslabljuje prilagodljivi imuni odgovor i tako virusu HIV-a zapravo olakšava posao.

"HIV je vrlo podao virus", rekao je voditelj istraživanja Adriano Boasso s Imperial Collegea u Londonu. "Izbjegava obranu tijela potičući pretjeranu reakciju koja oštećuje imuni sustav. To je kao da vozite automobil pod punim gasom u prvoj brzini - u konačnici će se motor rasprsnuti".

Novo otkriće objašnjava jednako plastično.

"To je poput vojske koja je ostala bez oružja, ali i dalje ima svoja obilježja, pa je druga vojska može prepoznati i napasti", rekao je Boasso.

Znanstveni tim sad namjerava istražiti kako iskoristiti ovaj način onesposobljavanja virusa i možda stvoriti cjepivo.

20.09.2011. 17:32:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh