« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ZA SVAKI SLUČAJ

U Iraku ostaje 50.000 dobro naoružanih američkih vojnika

Američka vojska nakon službenog povlačenja iz Iraka u toj će zemlji ostati zbog protuterorističkih operacija

(Getty Images)
Više o

Irak

,

terorizam

,

rat u Iraku

,

američka vojska

Američki vojnici i dalje će nastaviti borbene misije u Iraku i borbe s islamskim ekstremistima, unatoč tomu što su američke vojne snage od sada zadužene za "savjetovanje i pomoć" iračkoj vojsci, izvijestili su američki dužnosnici.

Jučerašnji odlazak iz Iraka zadnje američke borbene vojne postrojbe, sedam godina nakon pada Sadama Huseina, pozdravljen je kao simboličan potez.

U Iraku će ostati 50.000 američkih vojnika koji, nakon 1. rujna neće službeno imati borbene zadatke, no bit će dobro naoružani i bit će im dopušteno da otvore vatru na pripadnike Al-Qaide ili ostale ekstremiste.

>>Posljednja američka borbena postrojba napušta Irak

"Protuterorističke akcije i dalje su dio misije američkih vojnika koji su ostali u Iraku", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morell. Ukupno 50.000 američkih vojnika i dalje će funkcionirati u sklopu šest brigada zaduženih za "savjetovanje i pomoć" iračkim vojnim snagama, sudjelovat će u vojnim operacijama na zahtjev iračkih vlasti i podupirat će iračke vojne postrojbe.

Američki će vojnici, zajedno s Iračanima "nastaviti voditi protuterorističke operacije", kako bi "pomogli iračkim vojnim snagama da nastave s pritiskom na ekstremističke mreže te da se pomogne iračkom stanovništvu", rekao je za France presse zapovjednik Christopher Perrine.(hina/metro-portal)

20.08.2010. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh