« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
NOĆ KAZALIŠTA

Trinaesta Noć Kazališta u subotu, 20. studenoga

Manifestacija se 'protegnula' u vikend događanje s više dana posvećenih scenskim umjetnostima

Noć kazališta je ovaj vikend
Noć kazališta je ovaj vikend (Arhiva)
Više o

Noć kazališta

,

Noć kazališta 2021.

'Ove subote, na kazališnim daskama održat će se mnogi programi koji će biti i kazališnog i manifestacijskog, nekazališnog tipa, a svi će biti u znaku Noći kazališta', kazao je konferenciji za novinare u Kulturnom centru Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava ravnatelj te institucije Željko Šturlić. 

Noć kazališta prvi je puta održana 2008., kada su u njoj sudjelovali Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište iz Šibenika, a već iduće je godine ona postala vrlo važan subjekt u razvoju publike, kazališta i kazališnog svijeta, istaknuo je Šturlić.

Najvidljivija i najznačajnija manifestacija u području kazališne umjetnosti

Započela je kao jednodnevna javna manifestacija koja se održava jednom godišnje, treće subote u studenome, a u međuvremenu je prerasla u vikend događanje s više dana posvećenih scenskim umjetnostima. Danas je Noć kazališta najvidljivija i najznačajnija manifestacija u području kazališne umjetnosti koja njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima, rekao je.

Cilj je manifestacije podići vidljivost izvedbenih umjetnosti i raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, a obuhvaća javne ustanove i nezavisne izvedbene družine, te pokriva sve grane izvedbenih umjetnosti - od drame, opere, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa, s velikim naglaskom na promišljanje i koncipiranje interaktivnih popratnih sadržaja za aktivno uključivanje građana.

Povezivanjem javnih i privatnih kazališta, nezavisnih kazališnih družina, amaterskih kazališta i družina, te drugih javnih i privatnih ustanova koje ih ugošćuju, kao i programom koji nije centraliziran u gradovima već se odvija svugdje gdje za to postoje minimalni uvjeti, Noć kazališta pokazuje da kazalište još uvijek ima snažnu društvenu ulogu i komunikacijsku snagu, poručio je Šturlić.

 

16.11.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh