« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Tri vrste glavobolja koju trebate pregledati

Bolni osjećaji povećavaju stres, razdražljivost, utječu na društveni život, manjak sna, a mogu utjecati i na razvijanje psiholoških problema

Imate li glavobolju?
Imate li glavobolju? (Arhiva)
Više o

glavobolja

,

migrena

,

tenzijska glavobolja

,

cluster glavobolja

Ako doživljavate glavobolju koja traje danima postoji šansa da se radi o nekom od primarnih oblika glavobolje - migrene, tenzijske glavobolje i cluster glavobolje.

Osjećaj boli u glavi koji traje danima obično ne predstavlja opasno stanje, ali može uvelike utjecati na kvalitetu života i ispunjavanje svakodnevnih obaveza.

Bolni osjećaji povećavaju stres, razdražljivost, utječu na društveni život, manjak sna, a mogu utjecati i na razvijanje psiholoških problema.

Glavobolja koja traje danima

>> Kako smanjiti učestalost glavobolja? >>

Kako se teške glavobolje dijele i kada se morate obratiti doktoru?

Cluster glavobolje - cluster ili histaminska glavobolja očituje se iznimno jakim, jednostranim bolovima uz pojavu rinoreje i začepljenja nosa. Prvenstveno se pojavljuje kod muškaraca od 20 do 40 godina i to u napadajima. U početku se pojavljuje po jedan napadaj dnevno, a zatim dolazi do remisije koja može trajati mjesecima ili godinama. Glavobolja koja traje danima karakteristična je kod ovog problema, a pojavljuje se u roku nekoliko minuta i obično prolazi u roku 30 minuta. Problematično je ponavljanje napada koji mogu trajati od 15 dana do tri mjeseca.

>> Više stresa donosi i više glavobolja >>

Migrene - migrene su najčešće glavobolje koje mogu trajati danima. Radi se o dobroćudnoj glavobolji koja traje do tri dana te izaziva i dodatne simptome u tijelu. Bol u glavi zbog migrene se pojavljuje na jednoj polovici glave te se obično opisuje kao pulsirajuća i jaka. Simptomi migrene su još i povraćanje, osjećaj mučnine te pojačana osjetljivost na zvukove, mirise i svjetlo. Uz migrenu može dolaziti aura koja nagoviješta dolazak boli. Nakon popuštanja boli u glavi zbog migrene nije neobičan osjećaj iscrpljenosti i želja za spavanjem.

>> Limunada koja uklanja glavobolju u trenu >>

Tenzijska glavobolja - tenzijska glavobolja okarakterizirana je slabijom boli koja ne izazva onesposobljenost te nema simptome mučnine kao kod migrene. Međutim, postoji epizodna tenzijska glavobolja i kronična tenzijska glavobolja. Kroničan oblik može izazvati česte ili kontinuirane glavobolje koje traju danima ili satima. Bolovi se opisuju kao stezanje obruča te se šire na cijelu glavu te se bol postupno pojačava kroz dan.

U svakom slučaju, posjetite liječnika ako ih se ne možete riješiti.

02.07.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.07.2021. 10:16
    najbolje piti aspirin cim glava zaboli
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh