« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
USPJEŠNA BORBA S KILOGRAMIMA

Tri stvari koje nipošto ne smijete raditi kad ste na dijeti

Ukoliko ste nebrojeno puta do sada išli na dijetu samo kako biste na kraju izašli nekoliko kilograma teži, vrlo vjerojatno radite barem jednu od ove tri klasične greške

Kako uspješno provesti dijetu
Kako uspješno provesti dijetu (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

višak kilograma

,

pravila

,

najbolja dijeta

,

greške

Tko se barem jednom okušao u gubitku kilograma pomoću dijete i/ili tjelovježbe zna kako su prehrambene navike jedna od onih stvari u životu kojih se iznimno teško riješiti. Nažalost, upravo u toj činjenici leži razlog zbog kojeg dijete imaju taj čuveni „jo-jo" efekt, gdje se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vraćaju, a vi završavate na većoj kilaži od one početne. Mora li tomu baš uvijek biti tako i postoji li način da izbjegnete takvu sudbinu sljedeći put kad krenete na dijetu? Donosimo vam tri najčešće greške koje prije ili kasnije učini većina ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme.

1. Ne važite se svaki dan

Praćenje tjelesne težine svakog dana nije samo potpuni i uzaludni gubitak vremena, već je i najbolji način da minirate svoje dobro raspoloženje i snagu volje. Naša tjelesna težina mijenja se iz sata u sat, a te dnevne fluktuacije mogu varirati i do 2 kilograma. Na dnevnu razliku u težini utječe čitav niz faktora, od količine tekućine koju smo unijeli u sebe unutar zadnjih 12 sati, pa sve do vlage koju je upila naša koža za vrijeme jutarnjeg tuširanja. Baš zbog toga će vam se dogoditi da danima gladujete, a vaga se uopće neće pomicati, ili još gore, pomicati će se prema višim brojkama. Većina se stručnjaka za mršavljenje slaže kako je vaganje jednom tjedno sasvim dovoljno za one koji su u prvim tjednima novog režima prehrane, a u kasnijoj fazi ne trebate to raditi češće od dvaput mjesečno.

2. Nikad ne preskačite obroke

Krenete li na dijetu s mišlju da „pojačate" njezin učinak preskakanjem doručka ili večere, možete odmah odustati i poštedjeti se muke. Naše tijelo nije blagajna u kojem samo tako možete od ukupnog kalorijskog unosa tijekom dana oduzeti ukupnu potrošnju kalorija i vidjeti jeste li u plusu ili minusu. Tijelo je vrlo precizni stroj koji će na bilo kakvo uskraćivanje hrane reagirati snažnim usporavanjem metabolizma i pritom učiniti sve da sačuva svaki gram masnih naslaga koje imate, očekujući dugi period gladovanja. Krajnji će rezultat biti taj da nećete izgubiti niti malo na kilaži, a osjećat ćete se kao da vas je pregazio kamion.

3. Ne zanemarujte potrebe svog tijela

Osim trenutnog smanjenja kalorijskog unosa hrane, poanta svake kvalitetne dijete trebala bi biti i ta da vas nauči dobrim i zdravim prehrambenim navikama. Imajući to na umu, svaka dijeta koja vas tjera da potpuno zanemarite potrebe i signale koje vam šalje vaše tijelo osuđena je na neslavnu propast. Ljudski mozak funkcionira tako da samo još više želi ono što mu neprestano uskraćujete. Red čokolade ili komadić torte puno su manji „grijeh" od toga da organizirate život tako da nikad ni oko čega više ne dođete u napast. 

Ukoliko ćete imati ova tri savjeta na umu sljedeći put kad se odlučite uhvatiti u koštac s kilogramima, šanse za dugoročni uspjeh bit će vam značajno bolje. Sretno!

17.11.2012. 16:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh