« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ŽUTO ZDRAVLJE

Mandarina - savršeno voće za hladnije dane

Mandarine su savršene jer su pune vitamina, minerala i vlakana, ne debljaju, a preporučaju se i za zdravlje kože

Mandarine su ukusne i zdrave
Mandarine su ukusne i zdrave (Shutterstock)
Više o

folna kiselina

,

voće

,

koristi

,

mandarina

Jesen je odavno stigla, a uskoro će i zima pa je potrebno svoj organizam napuniti energijom kako bismo tijekom hladnijih dana održali jak imunitet. Osim uravnotežene prehrane i fizičke aktivnosti, potreban nam je i dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala, a upravo je voće za to najbolje.

A gdje naći više vitamina i minerala tijekom zime nego u mandarinama? Pune su vitamina C i beta-karotena. U 100 grama mandarina ima 30 mg vitamina C što je dvosturko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A koji je važan za dobar vid i lijepu kožu.

>> Voće - kako dobiti ono najbolje od njega

Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Od mandarina se nećete niti udebljati jer 100 grama ovog voća sadrži tek 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

No, mandarine nisu dobre samo za ljepši izgled - njihove najvažnije fitokemikalije su flavonoidi koji smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog crijeva.

>> Poslužite voće na privlačan način i djeca će ga jesti dvostruko više

Nadalje, eterična ulja dobivena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Dakle, slobodno navalite na ovo izvrsno voće kojeg u Hrvatskoj tijekom zime uvijek ima i više nego dovoljno, a mandarine koje se uzgajaju u dolini Neretve rastu u optimalnoj klimi i plodnom tlu koji su izvrstan preduvjet za njihov sjajan okus.

16.11.2012. 22:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    svensk
    23.08.2013. 16:02
    Uf kako bi mi sjela sad jedna mandarina i to u po ljeta
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh