« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
MOŽDA ...

Tri miljarde eura zaustavljaju izbjeglički val?

Čelnici EU-a i Turske postigli su u nedjelju sporazum o akcijskom planu prema kojem će Turska dobiti financijsku pomoć od tri milijarde eura, a zauzvrat će pomoći zaustavljanju izbjegličkog i migrantskog vala prema Europi

Turci zaustavljaju val izbjeglica?
Turci zaustavljaju val izbjeglica? (Twitter)
Više o

EU

,

Turska

,

sporazum

,

izbjeglički val

To je dio šireg dogovora, koji također uključuje i oživljavanje turskih pristupnih pregovora.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je izjavio da je sastanak čelnika EU-a i turskog premijera Ahmeta Davutoglua bio vrlo koristan.

"Razgovor je bio vrlo koristan i trebalo je to i ranije organizirati. Ubuduće će biti dva sastanka godišnje. Na kraju je vrlo dugo govorio premijer Davutoglu i bilo je korisno čuti i saznati neke stvari. Turska je u ozbiljnom problemu i ne treba im ništa zamjerati", rekao je nakon sastanka Milanović.

Sastanak s Turskom održan je neuobičajenom formatu, jer Uniju na summitu s trećim zemljama obično predstavljaju predsjednici njezinih institucija, Europskog vijeća i Komisije. Ovaj put na sastanku su bili i čelnici svih zemalja članica, što govori o tome koliko je Turska važna EU-u za rješavanje izbjegličke krize. Zbog velikog priljeva izbjeglica europske su se zemlje našle pod golemim pritiskom i u nedostatku zajedničkog rješenja počele su donositi individualne mjere koje su ozbiljno uzdrmale schengenski prostor, jedno od najvećih europskih postignuća.

U zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na sastanku kaže se da će dvije strane ubuduće imati "redovite summite dva puta godišnje". Dodaje se da će ti summiti biti u "prikladnom formatu", što može značiti da to i ne mora biti na najvišoj razini. U svakom slučaju neuobičajeno je da EU održava summite sa zemljom kandidatkinjom za članstvo.

EU je sa svoje strane obećala Turskoj tri milijarde eura pomoći kako bi se lakše suočila s izbjegličkim teretom. Pola milijarde trebalo bi se osigurati iz europskog proračuna, a preostalih 2,5 milijarde osigurale bi zemlje članice.

30.11.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh