Treba jesti luk, bez obzira na miris...
Prepun je i antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu
Luk je svakodnevna prehrana koju jedemo u svim varijantama, no uvijek pazimo da ga na neki način preradimo kako bi što manje - smrdio. Da, to je zeznuto, jer kad su primjerice dani prije Uskrsa, nije lako ne krenuti već od jutra s mladim lukom... a trebali bi!
Tek toliko da znate, luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.
No, kad sad saznate sve moguće dobroditi od luka, nadamo se da ćete ga jesti češće... ;)
Bogat je antioksidansima - luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te su značajni u "popravku" i zaštiti oštećenih stanica u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida, uključujući i kvercetin, fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći kod smanjenja upala i spriječiti oštećenja slobodnih radikali, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg dravlja.
Luk poboljšava zdravlje srca - konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Istraživanje je pokazalo da polifenol nazvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.
Pomaže smanjiti rizik od raka - provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji karcinoma. Studija s "Guelph University" zaključila je da je crveni luk najefikasniji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke.
Sve skupa uzeto - jedite luk, briga vas za miris!
Novi komentar