« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

Fali li vam vitamina D?

Koliko je vitamin D važan za organizam, znali smo i ranije, no u vijeme pandemije dodatno se naglasila njegova važnost, posebno stoga što su ljudi češće bili zatvoreni u svojim domovima

Nedostaje vam?
Nedostaje vam? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kosti

,

vitamin D

,

kalcij

Vitamin D jedan je od ključnih vitamina na koje trebamo paziti, jer u slučaju da ga imamo nedovoljno u tijelu, s takvim stanjem dolaze i problemi.

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju apsorpcijom kalcija. Manjak vitamina D ne samo da oslabljuje gustoću kostiju, već također može potaknuti neke komplikacije.

Bolovi u tijelu, posebno leđima - bolovi u leđima uobičajeni su simptom manjka vitamina D. Budući da vitamin D absorbira kalcij, manjak svakako utječe na stanje kostiju.

Česte prehlade - vitamin D utječe na imunološki sustav. Njegov manjak svakako će dovesti do toga da je organizam skloniji infekcijama, a time ćete i češće biti bolesni.

Gubitak kose - premda do gubitka kose najčešće dolazi kod manjka hranjivih tvari, i vitamin D igra važnu ulogu. Manjak ovog vitamina može se povezati s alopecijom.

Pretilost - debljanje, pa čak i pretilost jedan je od najozbiljnijih rizika vezanih uz manjak vitamina D. Ako vam ništa ne pomaže dok pokušavate smršavjeti, provjerite si razinu vitamina D u tijelu.

Propadanje kostiju - premda mnogi zdravlje kostiju povezuju samo s kalcijem, ono je zapravo povezano s manjkom vitamina D u organizmu. Upravo on absorbira kalcij i hrani kosti.

Sporo zarastanje rana - vitamin D pridonosi procesima zacjeljivanja u tijelu. Istraživanja su pokazala da manjak vitamina D može ugroziti procese zarastanja rana.

Stres i tjeskoba . studije su pokazale povezanost između vitamina D i depresije. Sezonalna depresija, koja se javlja tijekom zime, također je potaknuta manjkom vitamina D.

Umor - jedan od najzanemarivanijih simptoma kod manjka vitamina D je umor. Niske razine vitamine D uzrokuju neraspoloženost i uvelike utječu na kvalitetu života.

Stoga, provjerite svoje stanje, možda upravo zato imate problema....

27.01.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh