« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana
NEEE

Hoće li kava postati povijest?

Loše vijesti za ljubitelje kave - zbog klimatske krize u narednim godinama postat će sve teže i teže uzjagati Arabica kavu, pokazali su rezultati studije objavljene u srijedu u znanstvenom časopisu Plos One

Imamo li ozbiljan problem s kavom?
Imamo li ozbiljan problem s kavom? (Arhiva)
Više o

kava

,

kava arabica

Kava će, izgleda, nestati s lica zemlje i postati nešto o čemu smo nekad pričali... što je prilično nezgodna stvar!

Studija je proučavala kako će se do 2050. godine promijeniti uvjeti za uzgoj kave, temeljem projekcija nekoliko globalnih klimatskih modela. Rezultati pokazuju da će zbog klimatskih promjena uzgoj zrna kave biti drastično otežan u regijama poznatima po njihovoj proizvodnji, prenosi CNN.

Arabica, koju koristi i najveći svjetski prodavač kave Starbucks, kao i drugi veliki prodavači, je već komplicirana sorta za uzgoj jer zahtijeva vrlo specifične uvjete.

Trenutno se ta sorta uzgaja u centralnoj i južnoj Americi, najviše u Brazilu, kao i centralnoj i zapadnoj Africi i dijelovima južne i jugoistočne Azije, prema studiji koju je proveo Roman Gruter i ostali na Sveučilištu u Zurichu.

"Najvažnije zemlje obuhvećene studijom (Brazil, Vijetnam, Indonezija, Kolumbija) trpe ozbiljne posljedice klimatske krize, koja se ogleda u značajnom smanjenju područja prigodnih za uzgoj kave... i značajnom porastu neprihvatljivih područja za uzgoj do 2050.", navedeno je u izvješću koje naglašava da više temperature otežavaju proces uzgoja.

Studija je također proučavala kako će klimatske promjene utjecati na uvjete uzgoja indijskih oraščića i avokada. Porast temperature mogao bi stvoriti uvjete za njihov uzgoj na nekim drugim područjima.

Ipak, kava je "najranjivija, a negativne posljedice klimatske krize pogađaju sva najvažnija područja proizvodnje", navodi se u studiji.

Autori zaključuju da će za sve tri namirnice "prilagodba novim klimatskim uvjetima biti nužna u većini velikih proizvodnih regija". To uključuje uzgoj sorti koje prije uspijevaju u novim uvjetima. U slučaju kave, to znači da bi se proizvođači morali prebaciti na Robusta sortu, koja je otpornija, ali ipak manje kvalitetna u usporedbi s Arabicom.

"U najgorem slučaju, farmeri će se morati prebaciti na uzgoj drugih usjeva", kaže autor studije Gruter i dodaje da je "teško predvidjeti kada i gdje će do toga doći".

27.01.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.01.2022. 17:24
    Nadajmo se da nece
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh