« Putovanja
objavljeno prije 5 mjeseci i 1 dan
PUTOVANJA

Tko više troši na putovanju, žene ili muškarci?

Hrvatski građani su ove godine više putovali nego u prošloj, a s obzirom da ih više nego lani planira i putovati zimi, posebice u inozemstvo, očekuje se nastavak trenda porasta domaćih putovanja

Odete zajedno i onda...?
Odete zajedno i onda...? (Arhiva)
Više o

žene

,

potrošnja

,

putovanja

,

muškarci

Na poslovna putovanja u 2023. je išlo oko 40 posto anketiranih, dok je ostatak otišao na putovanja iz gušta. Što se tiče prosjeka, poslovno se putovanlo tijekom godine oko tri puta, dok su na odmor išli oko pet puta u godini.

Prema učestalosti, putovanja hrvatskih građana u 2023. su nadmašila i 2019., s time da su po Hrvatskoj putovali godišnje oko tri puta, a lani je to bilo ok 2,5 puta, dok su u inozemstvo, većinom po zemljama eurozone, putovali također više, sa 0,7 u 2022., na 1,1 putovanje u 2023.

Zimska putovanja u porastu

Bez obzira radi li se o jednodnevnim ili višednevnim putovanjima, više hrvatskih građana ove zime planira putovati, njih 46 posto, što je za devet postotnih poena više nego lani.

U inozemstvo pak češće planiraju putovati mladi od 18 do 29 godina, kao i žene te pojedinci s primanjima višim od 1.200 eura, i to najviše njih iz Istre, Primorja i Gorskog kotara te Dalmacije.

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir hrvatskih građana zimi. Planira ih gotovo svaki ispitanik, a svaki četvrti planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Uz to, više od polovice ispitanika planiraju putovati izvan Europe, dulje od osam dana.

Na putovanjima se povećao i prosječni iznos potrošnje u inozemstvu, za 93 eura, odnosno 664 eura u 2022., na 757 eura u 2023. godini.

Pritom muškarci u prosjeku češće troše više od žena. Svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1.000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora, dok ih gotovo polovica planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, a gotovinom oko 31 posto anketiranih.

27.11.2023. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh