« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OTVORENA UTRKA

Tko će osvojiti blaga Arktika?

Rusija, SAD, Kanada, Norveška, Danska, naftne kompanije, ekološke udruge i mnogi drugi bore se za Arktik - ishod neizvjestan

Arktik
Arktik (Wikipedia)
Više o

Vladimir Putin

,

hladni rat

,

zalihe nafte

,

Arktik

,

15. listopad

Hoće li bitka za Arktik uzrokovati novi hladni rat? Sjeverni pol, za kojeg godinama nitko nije previše mario, ponovno se sve više spominje u govorima svjetskih čelnika. Brojne zemlje smatraju da imaju prava na teritorij, a iza svega stoje prirodna bogatstva nafte i plina. Pored SAD-a, u borbu za Arktik, uključili su se Kanada, Norveška, Grenland, Danska i ponajviše Rusija.

Političari, znanstvenici, poduzetnici i aktivisti za zaštitu okoliša o budućnosti Arktika raspravljali su na prvom "Arktičkom Forumu" koji se održao u Moskvi. Sudionici su redom naglašavali da je konstruktivan dijalog nužan, ali je svima jasno da podjela Arktika neće proteći bez sukoba. Naime, borbu ne vode samo države, već i naftne kompanije, ekološke udruge te domaće stanovništvo (oko milijun ljudi). Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Svjetske banke, ruskog Lukoila, WWF-a pa čak i princ Albert od Monaka.

Glavna zvijezda konferencije bio je 71-godišnji Artur Tschilingarow, priznat i vrlo utjecajan ruski znanstvenik i političar, koji je 2007. sudjelovao u ekspediciji postavljanja ruske zastave na arktičko morsko dno (na dubini od 4200 metara). "Moramo dokazati da je Arktik zapravo proširenje ruskog kontinenta", ponavljao je Tschilingarow nakon spuštanja s pozornice na kojoj se zalagao za dijalog.

>>Na Arktiku su nekad rasle palme

Arktik

Za mirno rješenje zalagao se i Vladimir Putin, iako se u stvarnosti niti jedna svjetska sila ne namjerava pouzdati u razgovor. Arktičkim oceanom danas plove vojni brodovi pod američkim, ruskim i kanadskim zastavama, a i sam Putin je poručio da snage NATO-a nemaju što tražiti u sjevernim vodama. Kremlj je već izglasao strategiju prema kojoj je "aktivna obrana ruskih interesa na području Arktika" pitanje sigurnosti zemlje.

Istraživanja pokazuju da Arktik skriva oko 30% svih još neiskorištenih zaliha prirodnog plina te 13% nafte. Ništa manje zanimljivi nisu minerali, mangan i ribe koje se zbog globalnog zatopljenja povlače na sjever. Također, ukoliko se led nastavlja topiti, oslobodit će se važni trgovački putovi.

28.09.2010. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh