« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
STRAH OD STARENJA

Tijelo počinje otkazivati nakon 45. godine

U čitavom ljudskom životu nekoliko je godina koje označavaju radikalnu prekretnicu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

rad srca

,

srednje godine

,

stariji muškarci

,

strah od starenja

Navršiti tridesetu mnogima predstavlja veliku promjenu u životu, a do četrdesetog rođendana čovjek se već navikne na starenje. No, tu još nije kraj šokovima. Ostaje još jedna dobna granica koju moramo prijeći - 45. godina!

Ta godina predstavlja kritični trenutak nakon kojeg se ubrzava slabljenje tijela, naročito kardiovaskularnog sustava.

Tako bar tvrdi jedna studija koju je proveo dr. Andrew S. Jackson sa Sveučilišta Houston i koja je objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine. Loša je to vijest za vitalne 40-godišnjake koji se osjećaju kao da su u punom naponu snage - to je realnost koja se ne može izbjeći.

Studija je, naime, obuhvaćala tisuće dobrovoljaca ispitanih u periodu između 1974. godine i 2006. Analiziralo se zdravstveno stanje te tjelesna kondicija. Dob ispitanika bila je od 20 do 96 godina.

Tijekom tog perioda, dobrovoljci su redovito dolazili na kontrole u kojima se provjeravalo zdravlje, prehrambene navike, tjelesna kondicija, a provjeravalo se i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava pri naprezanju tijela.

Zaključak nakon prikupljenih podataka je jasan: nakon 45. ubrzava se slabljenje rada srca i to najviše vrijedi za muškarce.

Naravno, to ovisi i o stilu života; bolje prolaze nepušači i muškarci koji ostaju tjelesno aktivni (sport, seks, kretanje) što samo potvrđuje opravdanost liječničkih uputstava u kojima se navodi da je potrebno kontrolirati tjelesnu težinu, baviti se tjelesnim aktivnostima i suzdržavati se od pušenja.

A što se tiče straha od starenja, za to nema lijeka.

01.10.2012. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh