« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
EH, DA... :)

Tek ste se probudili, a već ste umorni?

Čak i ako spavate preporučenih sedam do osam sati i dalje se možete osjećati umorno tijekom dana

Ne ide vam baš buđenje?
Ne ide vam baš buđenje? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

umor

,

vrućine

Umorni ste, a tek ste se digli? Nije čudno, zapravo, jer jednostavno nemate dovoljno energije. Naravno, s jedne strane tome pomaže i vrućina, no ima i drugih razloga.

Stoga je dobro znati što sve možemo učiniti za sebe kako bismo izašli iz tog začaranog kruga. Zato je za Mindbodygreen objasnio što je važno i kako popraviti:

Ciklusi spavanja trebaju biti optimizirani - čak i ako spavate preporučenih sedam do osam sati i dalje se možete osjećati umorno tijekom dana. Cikluse spavanja trebate optimizirati. Različiti ciklusi spavanja traju otprilike između 70 do 100 minuta. Svaka faza povezana je sa specifičnom regeneracijom ili detoksikacijom stanica i organa u vašem tijelu.

>> Zašto odgađanje alarma pojačava umor kod buđenja >>

Ne krećete se dovoljno - vrlo je važan aktivan stil života. Ako vježbate jedan sat dnevno, a sjedite ostatak vremena to nije dovoljno. Naravno i malo vježbanja je bolje nego ništa. Naša realnost je potpuna drukčija: ljudska bića ne "dobivaju" nego ju stvaraju. Jednostavnim kretanjem pomažete u borbi protiv umora. Ako sjedite neko vrijeme, jednostavno ustanete i napravite 50 čučnjeva i stvorit ćete energiju i osjećati se moćno. Vaši hormoni i neurotransmiteri dobit će pozitivan poticaj. Samo pokušajte i uvjerite se sami.

Ne unosite dovoljno tekućine - dehidracija stanica može doslovno oštetiti vaš DNK. Zbog toga vaš mozak i živčani sustav shvaćaju dehidraciju vrlo ozbiljno. Čak i samo mali pad normalne ravnoteže tekućine u vašem tijelu dovoljan je da uzrokuje glavobolju i umor. Zbog nedostatka tekućine možete osjećati umor. Započnite dan s čašom vodom, tako ćete od jutra početi s brigom o svom tijelu.

>> 5 razloga zašto se budite umorni >>

Nedostaje vam važnih nutrijenata - vaš nedostatak energije mogao bi biti i zbog nedostatka ključnih hranjivih sastojaka. Magnezij je odgovoran za više od 300 enzimskih procesa koji pomažu u održavanju energije i zdravlja. Magnezij brzo izlazi iz vašeg sustava jer je toliko uključen u procese. Mogu vam pomoći i dodaci magnezija. Uključite u prehranu ukusne namirnice bogate magnezijem poput špinata i sjemenki bundeve.

Stres izvlači energiju iz vas - stres guši vašu energiju na više načina. Uz kronično povišen stres, nadbubrežne žlijezde su prisiljene raditi u maksimalnoj brzini. Ovo drži kortizol i ostale hormone stresa na visokoj razini. Prekomjerni kortizol dovodi do povećanja glukoze kako bi se olakšala uočena situacija "borbe ili bijega" u kojoj živite. Ovo je pokušaj vašeg tijela da osigura energiju za bijeg od lava koji jede ili da pobjegnete od tog zaostalog računa, tijelo osjeća isti stres. 

>> 5 savjeta za uspješno i lijepo buđenje >>

Stoga, kada ostanete bez energije budite proaktivni umjesto da prvo trčite za kofeinom ili šećerom. Jednostavne vježbe disanja mogu isključiti vaš živčani sustav u roku od nekoliko sekundi. Meditacija, masaža i joga mogu vam pomoći kod snižavanja stresa te povećati energiju. 

09.07.2021. 08:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.07.2021. 10:26
    manjak željeza
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh