« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
SAVJETI :)

Bolje spavajte po vrućinama

Posljedice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tijekom noći nikako ne bi trebalo podcijeniti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

spavanje

,

vrućine

Vrućine su nesnosne, tako da kad legnemo u krevet obično baš ne zaspemo brzo... a jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno kolektivnim zijevanjem na poslu ili u školi.

No ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na cesti, ili brojne greške tijekom obavljanja dnevnih zadaća, upozorava čelnik njemačkog Interdisciplinarnog centra za spavanje.

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pripomoći da se čovjek tijekom vrelih noći osjeća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja.

>> Kako zaspati po vrućinama po dr. Ozu >>

- Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i rolete tijekom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje, kaže Weess.

Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto vruće.

- Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerojatno da ćete se znojiti, kaže ovaj stručnjak. A topli tuš će, primjerice, otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine.

Weess savjetuje da se prije spavanja izbjegne uzimanje čaše vina.

>> 3 razloga za spavanje bez odjeće >>

- Ispijanje alkohola navečer može imati psihološki, relaksirajući učinak, no to također širi krvne žile i potiče noćno znojenje, kaže, te dodaje da tablete za spavanje također treba izbjegavati kako bi se izbjeglo stvaranje ovisnosti.

Weess ima i nekoliko posebnih savjeta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći rashladiti prostoriju, no tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete s kreveta.

- Ili jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte, poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.

>> Kako ohladiti dom bez klime? >>

U biti, samo uživajte u toplijem vremenu, čak i ako vam pokvari san, ističe Weess.

08.07.2021. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.07.2021. 07:12
    Treba zatamnit prostoriju uoalit ventilatore ili klimu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh